Americanfootballspeler Michael Sam wenst dat hij coming-out niet had gedaan

24/11/2014 - 18:11

Hij heeft "geen spijt" maar americanfootballspeler Michael Sam zegt dat hij liever geen publieke coming-out als homo had gedaan. Hij was de eerste out homoseksuele speler in de NFL, maar raakte nooit echt aan de bak.

Mogelijk geeft Sam critici impliciet gelijk: zonder coming-out zou hij wel wedstrijden spelen. Nu heeft hij geen ploeg in de hoogste klasse van het American football. "Kreeg ik mijn zin, had ik het nooit gedaan zoals ik het deed, nooit zou ik het verteld hebben zoals ik het verteld heb", zegt Sam in het tijdschrift GQ. "Ik zou het aan mijn ploeg en trainers hebben verteld."

"Maar scouten wisten het, journalisten wisten het en ze spraken met elkaar en het werd bekend. Als ik geen jaar had gehad zoals ik heb meegemaakt, zou geen haan ernaar gekraaid hebben. Maar ik heb geen spijt. Sommige mensen argumenteren dat ik hoger had kunnen scoren in de draft. Maar ik geloof dat alles gebeurt met een reden."

De draft is een rangschikking van profspelers in spe, bestaande uit spelers op universiteitsniveau. Uit die draft moeten de ploegen kiezen. In tegenstelling tot Europa zijn de keuzeregels zeer strikt.

Sam werd verwelkomd bij de St. Louis Rams. "Maar hun glimlach was façade. Dat was omdat ze mijn toekomst niet kenden. Ik was als een straathond, waar je niet te dichtbij mag komen. Bij de Dalles Cowboys waren ze hartelijker."

Sam werd ontslagen uit het B-team van de Dallas Cowboys.