'Balcony' van Toby Fell-Holden wint Holebikort 2016

11/11/2016 - 09:02
'Balcony' van de Britse regisseur Toby Fell-Holden is tijdens de openingsavond van Holebifilmfestival Vlaams-Brabant door het publiek verkozen tot beste kortfilm. Een professionele jury geselecteerde vier films uit 158 inzendingen. Het publiek kreeg de vier kortfilms te zien en verkoos 'Balcony'.

Holebikort is een wedstrijd voor kortfilms met een holebi- of transgenderthema. De wedstrijd wordt dit jaar voor de zevende maal georganiseerd in het kader van het Holebifilmfestival Vlaams-Brabant. Het festival ontving maar liefst 158 inschrijvingen uit 37 landen. Er zaten een aantal films bij uit landen waar holebi zijn allerminst evident is. Uit Iran, Pakistan en Saudi-Arabië ontving het festival kortfilms. "Bijzonder moedig van de makers dat zij in hun land de onderwerpen holebiseksualiteit en transgenderisme aan bod laten komen", zei presentator Kris Gielen.

Prijsuitreiking Holebikort 2016

De jury, bestaande uit onder anderen filmdocent Kris Mergan en regisseur Lieven Debrauwer, selecteerde vier kortfilms:
- 'Singn' van Andrew Keenan-Bolger​ (VS): een zwijgende film over een jongen die verliefd wordt op een dove jongen.
- 'Máscaras' van David San Juan (België): een humoristisch verhaal over de maskers die mannen opzetten wanneer ze iemand trachten te verleiden en de kwetsbaarheid die daarachter schuil gaat.
- 'Balcony' van Toby Fell-Holden (VK): een kortfilm over seksisme, discriminatie en racisme waarin de Westerse kijkers door bestaande vooroordelen op het verkeerde been worden gezet.
- 'B.' van Kai Stänicke (Duitsland): een stop-motionfilm waarin Barbie afrekent met haar vriendje om haar hart te volgen.

Balcony

'Balcony' won Holebikort 2016. De makers krijgen 1000 euro prijsgeld. De film gaat over Tina, een Brits meisje dat in een ruige wijk opgroeit waar vrouwen op straat als lustobjecten worden benaderd. Tina raakt in de ban van het Afghaanse meisje Dana. Ze begint haar gevoelens op Dana te projecteren, met catastrofale gevolgen.
 
De jury prees de complexiteit van de korffilm. Drie thema's worden tegelijk bespeeld: discriminatie tegenover migranten, racisme tegenover moslims en seksisme tegenover vrouwen. Toch worden bestaande clichés tegenover moslimmeisjes onderuitgehaald. Daarnaast wordt er in deze film ook voortreffelijk geacteerd.

Prijsuitreiking Jong Talent

De Jong Talent-prijs ter waarde van 300 euro werd toegekend door de jury aan de beste studentenfilm. De jury koos voor de Belgische inzending 'Máscaras' van David San Juan. In de film hoopt Lucas via onenightstands de ware liefde te vinden, maar hij komt er steeds bedrogen uit. Victor beweert hierin verandering te brengen.
 
David San Juan (27) werd geboren in Madrid en studeerde journalistiek aan de Universiteit van Madrid. De economische crisis in Spanje, deed hem beslissen naar Brussel te verhuizen. Zijn interesse voor film bracht hem ertoe een filmopleiding te volgen aan Ecole de Photographie et de Techniques Visuelles Agnès Varda, gevestigd aan het kanaal in Brussel. 
 
'Máscaras' is zijn afstudeerfilm die hij samen met zijn studiegenoten in Brussel (Sint-Gillis) heeft gedraaid. De jury loofde het sterke scenario met onverwachte plotwendingen waardoor het tegelijkertijd grappig, spannend en slim wordt. Hij prees ook de mooi uitgewerkte personages en de interessante cameravoering.
 
Producer Malo Bara en hoofdrolspeler Nicolas Louis kwamen de prijs in ontvangst nemen. David San Juan toverde een glimlach op de gezichten van de toeschouwers met een bedankingsvideo vanuit Californië waarin hij zijn vrolijke, flamboyante zelve was.

Prijsuitreiking OUTtv Publieksprijs

Gay zender OUTtv is de hoofdsponsor en mediapartner van het Holebifilmfestival Vlaams-Brabant. Ceo Mark Putman vindt het de taak van OUTtv om makers van holebifilms te steunen. "We zenden uiteraard veel holebifilms uit op onze zender. We kunnen de verhalen die we willen vertellen alleen maar blijven aanbieden, als we ook bereid zijn filmmakers te stimuleren." Tijdens de maand november zond OUTtv de 11 beste kortfilms van Holebikort 2016 uit. De kijkers konden via een stemmodule hun favoriet kiezen. De OUTtv Publieksprijs voor Holebikort 2016 ter waarde van 250 euro gaat dit jaar naar Niels Bourgonje voor zijn kortfilm 'Buddy'.
 
De film opent met Jeroen die wordt gevraagd door zijn ex-vriend Chris om hem bij te staan tijdens een hiv-onderzoek. Jeroen hoopt Chris weer voor zich te winnen. Niels Bourgonje (35) woont en werkt in Amsterdam en is een autodidact filmmaker. 'Buddy' is zijn zesde kortfilm en werd onder meer ook genomineerd voor de prestigieuze Iris Prize.
 
Het scenario werd meegeschreven door Edwin Goldman (33) die ook tekende voor de productie van de film. Edwin wist al op jonge leeftijd dat hij wilde studeren aan de Filmacademie in Amsterdam. Daarna startte hij zijn eigen productiebedrijf, Goldman Films. Edwin kwam in het Provinciehuis Vlaams-Brabant de prijs in ontvangst nemen.

Van start

Holebifilmfestival Vlaams-Brabant wordt mogelijk gemaakt door Stad Leuven en Provincie Vlaams-Brabant. Leuvens schepen van Gelijke Kansen Denise Vandevoort (sp.a) en provinciaal gedeputeerde voor Gelijke Kansen Marc Florquin (sp.a) hadden het genoegen om hun steun voor het festival voor volgend jaar al toe te zeggen.
 
Tot en met 29 november kan je genieten van verscheidene film- en toneelvoorstellingen. Het volledige programma vind je online.

Bron: 

Eigen verslaggeving