OPINIE | Hoe een kerststal in Holsbeek ons aanbelangt

20/12/2016 - 01:18
Beeld: Pixabay
Figuren uit de kersstal
Eerlijk? Een kerststal interesseert mij niet. Ik heb er zelf geen thuis, maar who cares? En als het gemeentebestuur van Holsbeek zijn kerststal weghaalt? Dito. Edoch voel ik me in deze mini-rel, als trots lid van de LGBT-gemeenschap, er met de haren bijgesleept.

Volgens het opinie-artikel van Jurgen Slembrouck op deredactie.be, is het vooral dankzij de neutraliteit van de overheid dat het homohuwelijk gelegaliseerd werd. In een artikel op demorgen.be, lees ik in het interview met schepen Annelies Vander Bracht (Groen) dat ik, als homo, zeker niet sta te springen voor een symbool van de Kerk. En dat doe ik dat, volgens de schepen, samen met zowel de slachtoffers van pedofiele priesters, als moslims.
 
Ik kreeg het toen ik die artikels las. Ik zou hier diepgaand over kunnen doorgaan, maar ik reik liever slechts enkele denkpistes aan.
– Waarom heeft men het enkel over homo’s? Er zijn ook lesbiennes, biseksuelen, transgenders en nog vele anderen in onze gemeenschap. Zich neutraal uitdrukken is blijkbaar nog een brug te ver.
– Wat is de correlatie tussen depressiviteit bij LGBT en kerststallen? Geen, me dunkt.
– Hoe komt men erbij om de LGBT-gemeenschap te gebruiken (of eerder te misbruiken) in een vergelijking met kerststalletjes? Is de weg die we hebben afgelegd om gelijke rechten te bekomen werkelijk slechts een formaliteit, een kwestie van neutraliteit geweest? Ik dacht het niet!
 
Wel, als Annelies en Jurgen er ons dan toch zo graag bij hebben, oké laten we het eens over LGBT’s en gemeentebesturen hebben.

Regenboogvlaggenactie

Elk jaar doet çavaria een oproep naar alle gemeentebesturen in Vlaanderen om in mei, tijdens de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT), een regenboogvlag uit te hangen. Met de regenboogvlaggenactie wil çavaria aandacht vragen voor de discriminatie van holebi's en transgenders, want ja, die is er nog steeds.
 
Burgemeester Alexis Calmeyn (Drogenbos Plus LB) argumenteerde dat het uithangen van niet-territoriale vlaggen de neutraliteit schendt. Drogenbos is een van de zes gemeenten die de regenboogvlag niet wou uithangen. “We betreuren dat er gemeenten zijn die weigeren de regenboogvlag uit te hangen.”, zei Jeroen Borghs, de woordvoerder van çavaria. “Het is een klein gebaar met een grote impact op de bevolking. Het toont dat de gemeente er is voor al haar burgers, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit.”

Een beetje kleur a.u.b.

Ik ben echt bang, ja, een wezenlijke fobie, dat we als maatschappij afstevenen op een verdere vervreemding. De zogenaamde neutraliteit waarachter sommigen zich verstoppen, is enerzijds gemakkelijk om geen verdere discussies uit te lokken, maar ik zie het vooral als een valkuil waardoor mensen elkaar niet meer echt leren kennen.
 
Ik zie de wereld anders dan Annelies, Jurgen en zelfs Jeroen. Mocht ik iets van tekentalent hebben, zou ik een pointillistisch schilderij van een kerstboom maken, waarbij de kleuren subtiel en intens, netjes geordend, een warm beeld scheppen. Iedereen is anders en ook samen kunnen we zo mooi zijn en toch vol diversiteit. Laten we vooral zorg dragen voor de mensen die het moeilijk hebben om met dat 'anders zijn' om te gaan. Maar ook: laten we ons niet verstoppen. Ik wil niet in een asgrauwe pentekening figureren. Laat mij kleur bekennen en kleurig zijn. Geef mij een regenboogvlag om mee te dartelen in het hart van jouw samenleving.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: