De LGBT-verhalen van 2016 wereldwijd

30/12/2016 - 00:01
Beeld: Timothy Junes
Regenboogvlag in The Castro
Welke internationale LGBT-verhalen markeerden 2016? Welke kernwoorden hebben we onthouden? Welke stormen overstegen het spreekwoordelijk glas water? Waren er trends waar te nemen?

LGBT-asielzoekers in Nederland

Moeten asielzoekende holebi's en transgenders in Nederland apart opgevangen worden? Dat was een vraag die politiek erg geladen was. COC Nederland was een van de actoren die vindt dat het veiliger is om LGBT's op de vlucht apart op te vangen.

Indonesië

Hoewel 'slechts' twee provincies van Indonesië homoseks bestraffen, verhardt de toon voor holebi's en transgenders. Het Hooggerechtshof buigt zich over het criminaliseren van homoseks in heel het land, gay datingapps zijn nu verboden en LGBT's worden (in de media) steeds meer geviseerd.

Italië

Het heeft lang geduurd, maar holebikoppels in Italië kunnen eindelijk hun gezinssituatie registeren in een samenlevingscontract.

Poppers

Een verstrenging van de drugswet in het Verenigd Koninkrijk bedreigde poppers. Technisch werd het strafbaar. Het vluchtig goedje is populair bij anale seks. Uiteindelijk werd er een uitzondering gemaakt. Poppers zijn gemakkelijk verkrijgbaar in het Verenigd Koninkrijk.

Godsdienstvrijheid

Onder het mom van godsdienstvrijheid (religious freedom) proberen conservatieven in de Verenigde Staten de openstelling van het huwelijk voor holebikoppels tegen te werken. De godsdienstvrijheid geeft bedrijven en organisaties een excuus om holebi's en transgenders als klant te weigeren.

North Carolina

Transgenders maken cisgenders blijkbaar bang. North Carolina leidt de strijd in de VS. De wc-wet verplicht mensen hun geboorteakte te volgen wanneer ze sanitaire installaties gebruiken. Cisgender of transgender: mannen bij de mannen en vrouwen bij de vrouwen.

Pulse

49 doden en 53 gewonden. Dat is de trieste balans van de aanslag door Omar S. Mateen op homodiscotheek Pulse in Orlando. Handelde hij uit holebifobie? Uit racisme? Uit liefdesverdriet? Hoe dan ook, de aanslag was een schokgolf voor holebi's en transgenders binnen en buiten de VS.

Olympische Spelen

De Olympische Spelen waren rozer dan ooit: 56 out atleten trokken naar Rio de Janeiro. Ruim een derde won een medaille. De Britse hockeyvrouwen zorgden voor een primeur, met een lesbisch koppel bij de medaillewinnaars. Toen The Daily Beast op Grindr en Tinder naar holebi's in het Olympisch Dorp zocht, werden enkele atleten bijna geout. Na een golf van protest werd het artikel verwijderd.

Paralympische Spelen

Na de Olympische Spelen volgden de Paralympische Spelen. Maar liefst negen van de veertien deelnemende holebi's wonnen een medaille.

Trump, Brexit en LGBT's

Zowel Brexit als de verkiezing van Republikein Donald Trump zorgt voor onrust bij holebi's en transgenders. In het Verenigd Koninkrijk staan mensenrechten onder druk en is er een toename aan holebifoob en transfoob geweld toegewezen aan Brexit. Ook in de Verenigde Staten moeten LGBT's vrezen voor het terugdraaien van antidiscriminatiemaatregelen. 

Strafwet

Drie landen haalden homoseks uit de strafwet: Nauru, de Seychellen en Belize. Helaas criminaliseerde een land ook homoseks: Tsjaad. In Marokko was er een kiem van poging tot decriminalisatie, maar er is geen vooruitgang.

PrEP

PrEP krijgt een plaats in ons woordenboek. Het staat voor pre-exposure prophylaxis en is een alternatief en bijkomstig strijdmiddel tegen hiv en aids. PrEP is goedgekeurd door de Europese Unie en ondertussen onder meer beschikbaar in Noorwegen en Frankrijk.

Genderidentiteit

Steeds meer overheden vergemakkelijken en/of verruimen de mogelijkheden om de geslachtsaanduiding op identiteitsdocumenten aan te passen. Met andere woorden: het wordt gemakkelijker om de M of V op je identiteitskaart te veranderen. Onder meer Malta, Frankrijk en Noorwegen gingen die weg op. 

China

China rukt op in het gay datingapp-landschap. Beijing Kunlun kocht 60% van Grindr. Venture China investeert in Hornet en het Chinese Blued helpt Hornet. Holebi's kunnen moeilijk zichzelf zijn in de Volksrepubliek, maar dat belet zakenlui niet om vele yuans te zien in gay dating. 

George Michael

George Michael beleefde op 25 december zijn Last Christmas. Hij overleed op Kerstdag. Hij was pas 53 jaar. Naast vele en invloedrijke hits wordt George herinnerd voor zijn schaamteloos seksleven. "Ik heb nooit en zal nooit excuses aanbieden voor mijn seksleven! Homoseks is natuurlijk, homoseks is goed! Niet iedereen doet het, maar….. Haha!", tweette hij in 2011.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub