De Morgen pleit voor nieuwe Vlaamse holebirolmodellen

30/12/2016 - 22:12
In De Morgen pleiten enkele bekende holebi's voor een nieuwe generatie nieuwe holebi's. Het overlijden van George Michael heeft iets losgeweekt.

George Michael is overleden. Nadat hij in 1998 in een openbare toilet opgepakt werd omdat hij met een lokagent homoseks ging hebben, werd hij unapologetic. Dat is Engels voor zich niet verontschuldigend. George was homoseksueel, met de nadruk op seksueel. "I'm a dirty filthy fucker", zei George. 

Nieuwe lichting?

In Vlaanderen vind je zo iemand niet, schrijft De Morgen. De krant ging uitgebreid op zoek, maar vond niemand. "Noodgedwongen zochten we onze toevlucht tot het kleine kransje holebi's dat al jaren mag opdraven als het over dit thema gaat: auteurs Tom Lanoye en Saskia de Coster, of radio- en tv-persoonlijkheden als Sven Pichal, Tom De Cock, Karolien Debecker en Riadh Bahri. Prima namen, maar ze gaan ook al een hele tijd mee. Waar is het frisse opkomende talent dat toevallig houdt van mannen en graag een spreekbuis wil zijn voor jonge pubers? Waar is de twentysomething lesbienne met duizenden volgers op sociale media die verwarde jonge meisjes een hart onder de riem kan steken?", schrijven Lotte Beckers en Fernand Van Damme.

Rien à déclarer

Het is zoals bij de douane. Verschillende bekende holebi's zijn wel out, zoals Sam De Bruyn, Max Colombie (Oscar and The Wolf) en Gilles Van Bouwel. "Maar steeds met de toevoeging dat er voorts niet veel over te melden valt."
 
Maar zo 'niets te melden' is het niet, blijkt uit verkrampte reacties. Het management van Colombie noemde het "niet relevant" en De Morgen geeft voorbeelden van jong talent dat in de kast blijft.
 
De 'holebi van dienst' zijn is ook niet altijd fijn. Maar net omdat zo weinig holebi's erover willen praten, mogen steeds dezelfde holebi's over hun seksuele oriëntatie spreken. En ook achteraf de commentaren op sociale media ondergaan.

Verbraven

Een ander fenomeen is het 'verbraven', een blijkbaar recent opgedoken neologisme in de Nederlandse taal. "De ideale schoonzoon, dat lijkt vandaag de norm. Met een vaste partner, soms een eigen huis en wie weet ooit kinderen. Verkavelingshomo's, noemt Debecker dat", schrijft De Morgen. 
 
Çavaria-coördinator Yves Aerts doet een boute uitspraak in de krant over stereotypen. "Het zal wel kloppen dat velen in een lange relatie zitten, maar onderzoek stelt ook dat weinig homokoppels een gesloten relatie hebben. Hun seksuele beleving is anders en ja, de kans op hiv-besmetting is groter. Sorry, maar de gemiddelde homoman is nu eenmaal anders dan de gemiddelde heteroman."
 
Dat ligt gevoelig bij holebi's. Zeker bij wie zich niet verbonden voelt met uitgaan, gayprides en een 'normaal' leven leidt. 
 
Tom De Cock heeft meermaals verteld dat hij niets heeft met het flamboyante. Maar Sven Pichal antwoordt daarop dat net de 'relnichten' de weg geplaveid hebben voor normativiteit. Er moet ruimte zijn voor iedereen: van huismus tot seksueel fuifbeest. 

Rechten

Zowel Tom De Cock als Yves Aerts en Tom Lanoye merken op dat bij ons weliswaar belangrijke eisen zijn ingewilligd, maar dat er ook een tegenbeweging is. 
 
Hongarije is binnen de Europese Unie een zware tegenstander. In Frankrijk werd het huwelijk niet zonder slag of stoot opengesteld voor holebikoppels. Niet te lang op de lauweren rusten, is de boodschap.
 
Het artikel, zeg maar essay, 'Kan het volgende Vlaamse homo-icoon nu opstaan, a.u.b.?' is te lezen in De Morgen of online achter de betaalmuur.

Bron: 

De Morgen

Hier niet op klikken aub