De LGBT-verhalen van 2016 in België

31/12/2016 - 00:00
Beeld: Timothy Junes
Welke LGBT-verhalen markeerden 2016 in België? Welke kernwoorden hebben we onthouden? Welke stormen overstegen het spreekwoordelijk glas water? Waren er trends waar te nemen?

Popi

"Beste Klanten, helaas moeten wij U meedelen dat wij de verdere uitbating van Popi Café stoppen", vertelden Popi-uitbaters Joha Sips en Ludo Smits op 4 januari. Het einde van een tijdperk. Tot in oktober bekend raakte dat Popi-opvolger GastroPub vanaf 10 november weer Popi werd.

Van Franky naar Kaat

Franky Bomans werd het eerste transgenderpersonage in de VRT-soap 'Thuis'. Ze is nu Kaat.

K3

K3 heeft onze harten veroverd. Niet alleen door het LGBT-inclusieve lied 'Prinsesje en Superman', maar ook omdat de regenboogkleedjes voor meisjes navolging kregen voor jongens. JBC lanceerde regenboog-T-shirts voor jonge liefhebbers. 

Red&Blue

In februari kondigde homodiscotheek Red&Blue aan na meer dan achttien jaar af te stappen van het 'men only'-beleid. Een kleine revolutie voor de club. In augustus werd bekend dat Ludo Smits de zaak verkocht heeft aan Nourdin Ben Sellam, die het dagelijks management van de club al in handen had. 

Wat zou je doen als je kind homo was?

Ergin Arslanbas, Achterklap op YouTube, zorgde met zijn video 'Wat zou je doen als je kind homo was?' voor veel controverse. De antwoorden van de (allochtone) jongeren waren niet hoopgevend. Al is stoerdoenerij voor de camera ook een factor. Het leidde tot een debat met Imam Brahim Laytouss en rabbijn Aaron Malinsky in het Canvas-programma 'De Afspraak'. Ook dat lokte weer veel controverse uit. Zij wilden "Wat zou u doen als uw zoon homo zou zijn?" liever niet beantwoorden. Ook Jani Kazaltzis mengde zich in het debat.

Pulse

Orlando bevindt zich vooralsnog niet in België, maar ook hier was de schok van de aanslag voelbaar. Zoals vaker met tragische gebeurtenissen, verenigde Pulse mensen. In België werden wakes en concerten gehouden, het solidariteitslint was alomtegenwoordig op Facebook. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA), koning Filip, socioloog Filip Van Droogenbroeck van de VUB, Red&Blue-manager (nu eigenaar) Nourdin, Michael Freilich van Joods Actueel en vele anderen verwezen naar de aanslag op homodiscotheek Pulse. 

Reggae Geel

Reggae Geel programmeerde Sizzla Kalonji uit Jamaica. Dat bleek geen slimme zet. Sizzla zingt liedjes die aanzetten tot holebifoob geweld. Er bestaat een charter om dit tegen te gaan, maar toch werd Sizzla geprogrammeerd. Na protest van internauten, de burgemeester en de LGBT-beweging werd hij toch afgezegd. 

Marieke Vervoort

Ondanks haar chronische spierziekte die immense pijnen veroorzaakt, won Marieke Vervoort (37) brons en zilver tijdens de Paralympische Spelen. Helaas stopt ze nu met wheelen. Ze kan het fysiek niet meer aan. De out atlete werd in Rio de Janeiro bovendien een pleitbezorgster voor euthanasie. Iets wat in weinig landen mag en kan. 

PrEP

PrEP krijgt een plaats in ons woordenboek. Het staat voor pre-exposure prophylaxis en is een alternatief en bijkomstig strijdmiddel tegen hiv en aids. PrEP is goedgekeurd door de Europese Unie. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen voert momenteel een onderzoek uit naar PrEP. Het ITG, Sensoa en çavaria zijn voorstanders van de invoering van PrEP in België.

Bloeddonatie

Minister van Volksgezondheid dr. Maggie De Block (Open Vld) gaat bloeddonatie openstellen voor homo- en biseksuele mannen. Voorwaarde is wel dat MSM een jaar lang geen homoseks hebben. Hoewel stakeholders çavaria en Sensoa tevreden zijn met de vooruitgang, vinden vele homo's en bi's het voorstel onvoldoende: een jaar geen seks is onrealistisch.

Transgenderwet

Het is slechts een aankondiging en het parlementair proces moet nog beginnen. Maar België schaft de medische eis voor transgenders af. Kort gezegd betekent dit dat transgenders geen medische ingreep meer zullen moeten ondergaan om op hun identiteitsdocument de geslachtsaanduiding te wijzigen. De wet zou in 2018 van kracht moeten zijn. 

Bron: 

Eigen verslaggeving