Eerste UK Pride in het teken van 50 jaar decriminalisatie homoseks

02/01/2017 - 12:37
Beeld: Wikipedia
Union Jack
Voor het eerst zal er in het Verenigd Koninkrijk een UK Pride zijn. Deze vindt plaats in Hull. 2017 is de vijftigste verjaardag van de decriminalisatie van homoseks in Engeland en Wales.

Er zijn tal van gayprides in het Verenigd Koninkrijk: Londen, Brighton, Manchester, Cardiff, Glasgow, … In de wereld zijn prides meestal genoemd naar de gaststad. The Belgian Pride in Brussel is een voor ons bekende uitzondering. 
 
Het UK Pride Organizers Network wil in 2017 een eerste UK Pride. Die zal plaatsvinden in havenstad Hull. Hull is dit jaar Culturele Hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. 

Strafwet

Vijftig jaar geleden, in 1967, werd homoseks ('gross indecency') uit de strafwet gehaald in Engeland en Wales. Schotland en Noord-Ierland volgden later.

Europa

Met een UK Pride wil het netwerk de aandacht vestigen op de kleinere prides. Het Verenigd Koninkrijk telt jaarlijks een negentigtal gayprides. Geïnspireerd door het systeem van EuroPride, komt er dus nu een UK Pride. 
 
EuroPride is nooit een aparte pride, maar een tijdelijke upgrade van een bestaande pride. UK Pride Organizers Network wil dit principe nu ook toepassen. Een kandidaat-gaststad zal moeten openstaan om een nationaal thema te hebben.

Bron: 

Gay Star News

Hier niet op klikken aub