Holebifobie wordt zwaar overschat in België

02/01/2017 - 17:27
Beeld: Wikipedia
Vlag van België
Holebifobie wordt zwaar overschat in België, blijkt uit een onderzoek van Ipsos Mori over attitudes. Het onderzoeksbureau vergelijk veertig landen over onder meer of de bevolking homoseksualiteit moreel aanvaardbaar vindt.

Deelnemers aan de enquête kregen de vraag hoeveel percent van de plaatselijke bevolking zegt dat homoseksualiteit moreel onaanvaardbaar is. Ipsos Mori vergelijk dit cijfer van perceptie met eerder gemeten attitudes. 

België

Belgen denken dat volgens 29% van de landgenoten homoseksualiteit moreel onaanvaardbaar is. Uit een eerder onderzoek blijkt dat slechts 7% homoseksualiteit onaanvaardbaar vindt. Een verschil van maar liefst 22%.
 
Die zeven procent is heel weinig, vergeleken met andere landen. "Slechts 5% van de Nederlanders, Denen en Noren vindt homoseksualiteit moreel onaanvaardbaar, 7% bij de Belgen. We horen zo bij de meest open bevolkingsgroepen van de 40 bevraagde landen. Toch schatten we onze landgenoten minder hoog in. In Nederland vermoeden we dat 36% het laakbaar vindt (zeven keer zoveel dus), en in België denken we dat 29% hun neus op trekt voor homoseksuelen (vier keer zoveel). Laat ons trotser zijn op onze landgenoten, denk ik dan. Pride for all", stelt communicatieconsulente Fran Bambust, die overheden en organisaties bijstaat bij gedragscampagnes en communicatie.

Index of Ignorance

Er werden meerdere vragen thema's getoetst, zoals moslims, de verkiezing van Donald Trump, seks voor het huwelijk of het geluk. 
 
Ipsos Mori becijferde op basis van al deze vragen een 'Onwetendheidsindex'. België scoort daar degelijk: de dertiende plaats van de veertig landen. Nederlanders kunnen hun landgenoten het beste inschatten, gevolgd door de Britten en de Zuid-Koreanen.

Andere landen

Even vergelijken. Nederlanders slaan de bal het hardst mis: men denkt er dat 36% homofoob is, terwijl dit in werkelijkheid 5%. Een overschatting van 31%.
 
In Frankrijk zijn de cijfers 36% en 14%, een overschatting van 21%. In Duitsland zijn de cijfers 33% en 8%, een overschatting van 25%.
 
Respondenten in Israël zaten er pal op. Er is geen verschil tussen perceptie en werkelijkheid. In sommige landen wordt homofobie, hier dus het moreel onaanvaardbaar vinden van homoseksualiteit, onderschat. Dat is het geval in Turkije, Maleisië, Zuid-Korea, de Filipijnen, India, Zuid-Afrika en Indonesië.
 

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub