Transgenderisme is geen mentale aandoening meer in Denemarken

03/01/2017 - 13:53
Sinds 1 januari is transgenderisme geen mentale aandoening meer in Denemarken. Het parlement besloot om transgenderisme van de lijst van mentale aandoeningen te halen. Toch zitten er nog addertjes onder het gras.

"Deze verandering is symbolisch maar belangrijk", verklaarde Linda Thor Pedersen van LGBT Danmark. "Het is voor transgenders belangrijk om niet als geestesziek bestempeld te worden terwijl ze dat niet zijn." 
 
Voorzitter van LGBT Danmark Søren Laursen zegt dat transgenderisme "een variatie, geen ziekte" is. 

WHO

Het parlement van Denemarken besliste in 2016 om transgenderisme van de lijst van mentale aandoeningen te halen als de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dit niet tijdig deed. 
 
In Denemarken wordt het nieuws met een zekere zin voor nationalisme gebracht. Nieuwssite The Copenhagen Post claimt dat Denemarken het eerste land ter wereld is om transgenderisme niet langer als mentale aandoening te beschouwen.

Niet 'eerste land'

Dat klopt niet. In 2009 gaf Frankrijk al een voorzet. Toenmalig minister voor Gezondheid Roselyne Bachelot besloot toen om transseksualiteit niet langer als mentale aandoening te classificeren. Transseksualiteit werd uit de psychiatrie gehaald, maar werd vervolgens wel als chronische ziekte geclassificeerd.
 
In 2012 voerde Argentinië een wet over genderidentiteit in. Daardoor werd het mogelijk om de naam in het geboorteregister te laten wijzigen zonder tussenkomst van een dokter of een rechter. De Argentijnse wet voorziet het recht op transgenderzorg. Het is bovendien verboden om een diagnose genderdysforie of genderidentitetisstoornis te vragen. "Dat is echt depathologiseren", zegt transgender- en interseksactivist Vreer Verkerke. "De evolutie in Denemarken is positief, maar ze zijn er nog niet."

Mankementen Deense beslissing

Transgenderisme is met de beslissing van het Deense parlement niet volledig uit de medische sfeer gehaald. Ondanks de formele schrapping moeten transgenders eerst langs een psychiater, een arts dus, om de hormoonbehandeling te starten.
 
Geslachtsregistratiewijziging kan in Denemarken pas van 18 jaar en er geldt een bedenktijd van een half jaar. Ook dat strookt niet met het idee dat transgenderisme geen aandoening is.

En in België?

In België wordt er aan een transgenderwet gewerkt. Er is een wetsvoorstel. De medische vereisten voor geslachtsregistratiewijziging zouden daardoor wegvallen. Toch bevat het wetsvoorstel ook heel wat gebreken die een daadwerkelijke zelfbeschikking en demedicalisering van transgenderisme in België in de weg staan.

Bron: 

The Copenhagen Post, Vreer Verkerke