ZiZo-Magazine verkent alle leeftijden

03/01/2017 - 14:24
Beeld: ZiZo
Coverbeeld ZiZo-Magazine, vrouwenkoppel
Hoe je het ook draait of keert, mensen hechten vaak veel belang aan hun leeftijd. Leeftijden verkeerd inschatten, kan leiden tot wrevel. Velen houden er niet van om ouder te worden ingeschat, maar ook een jongere leeftijd opgeplakt krijgen, is niet altijd fijn. Waar komt die gevoeligheid voor leeftijd toch vandaan? Met een stevig dossier tracht ZiZo leeftijd opnieuw tot zijn ware proporties te herleiden.

We koppelen veel betekenissen aan het begrip ‘leeftijd’. Hoe meer we over leeftijd horen praten in een bepaalde context en met een bepaalde bijklank, hoe sterker we bepaalde persoonseigenschappen gaan toeschrijven aan iemands leeftijd. Jonge mensen zijn sterk, dynamisch, flexibel, aantrekkelijk en mee met de mode. Toch deugen ze niet! Ze zijn ook egocentrisch, gewelddadig, ongeduldig, onstandvastig en rebels. Ouderen daartegen zijn wijs, bedachtzaam, ervaren, zorgzaam en hebben een druk sociaal leven. Ze zijn daarnaast ook verbitterd, zielig, seksloos, verstrooid en moegestreden. En mensen van middelbare leeftijd? Zij zullen vast een midlifecrisis doormaken.

Voel je het al wringen? We worden opstandig als iemand uitgaat van veronderstellingen op basis van onze leeftijd, zeker als die invullingen niet stroken met hoe we onszelf (willen) zien. Toch geven we die invullingen vaak aan anderen.

Actueel themadossier

Toegegeven: het zou evengoed absurd zijn om te beweren dat het verstrijken van de jaren of de periode waarin mensen opgroeien geen enkele vat op hen heeft. De ZlZo-redactie wil met het actuele themadossier tot een genuanceerd beeld komen van de invloed van leeftijd op iemands beleving.

Thierry Hanan Scheers spreekt met holebi’s van uiteenlopende leeftijden in de zoektocht naar gelijkenissen en verschillen tussen de generaties. Dieter Brusselaers verkent de aloude verering van mannelijke jeugdige schoonheid in de literatuur. Jasper Vanpoucke stelt zich de vraag of er op kleding een leeftijd staat. Hannelore Goossens laat je op haar beurt raden naar de leeftijd van enkele personen op basis van hun interesses. ZiZo spreekt ook met koppels met een groot leeftijdsverschil.

Gelukkige verjaardag!

Door je in dit onderwerp te verdiepen, wordt de enorme subjectiviteit van leeftijd je snel duidelijk. Ieder persoon gaat bovendien anders om met zijn leeftijd. Sommige mensen laten hun verjaardag liefst onopgemerkt voorbijgaan, terwijl anderen een hele week lang hun verjaardag vieren. Çavaria gaat nog een stap verder. De organisatie viert heel 2017 haar verjaardag! Ze zet zich al 40 jaar in voor de rechten van holebi’s en transgenders.

Op 14 januari start het feestjaar in De Vooruit in Gent met SPARKLE. Het wordt opnieuw een wervelend feest dat aanslaat bij zowel jonge als minder jonge mensen! “Leeftijd markeert volgens mij iemands uniciteit in positieve zin”, stelt hoofdredacteur Dennis De Roover in zijn edito. “Het is één van die magische elementen die ervoor zorgen dat menselijke ervaringen verschillen. Je kunt immers alleen je eigen leven leiden, in jouw ruimte en in jouw tijd. Die ervaringen delen met anderen, drijft ons samen. Want zolang je leeft, blijf je tellen.”

Geniet van de nieuwe editie van ZiZo-Magazine!
Je kunt je abonneren op het tijdschrift of een gratis exemplaar meenemen in een van de afhaalpunten.

 

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub