Belgen matig enthousiast voor situatie transgenders

05/01/2017 - 00:00
Beeld: ZiZo Online
Pruik en Oestrogel
België is vrij tolerant voor transgenders, blijkt uit een onderzoek van Ipsos en het Williams Institute in 23 landen. Al blijkt het enthousiasme niet overweldigend. Drie op de tien Belgen verwacht dat transgenders eerst een operatie ondergaan voor de identiteitskaart te laten aanpassen.

Het Williams Institute van de UCLA School of Law in Californië en Ipsos bevroegen 17.105 mensen tussen de 15 en 65 jaar wereldwijd. In België zijn zo'n 500 mensen bevraagd. Respondenten moesten zich uitspreken over verschillende thema's. 
 
Er zijn enquêtes gevoerd in Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, China, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, India, Italië, Japan, Mexico, Peru, Polen, Rusland, Spanje, Turkije, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Zweden.
 
Opgeteld scoorde Spanje het beste met 74. België scoort 63 en is daarmee het zevende meest 'open voor transgenders' land van de 23. Het zal geen verrassing zijn dat Rusland het slechtst scoort met 41. 

België

4,9% van de Belgen zegt een transgender in de familie of vriendenkring te hebben. 44,7% steunt het idee van geslachtsverandering sterk, 33,2% vindt het oké.
 
35,9% is uitgesproken pro antidiscriminatiemaatregelen voor transgenders en 38,1% vindt dat ook, maar met minder enthousiasme.
 
59,8% steunt adoptie bij transgenders, al dan niet met veel enthousiasme. 16% heeft geen mening. 74,5% vindt dat transgenders moeten kunnen trouwen.
 
19,4% van de Belgen weet niet waar transgenderisme van komt. 17,2% gaat helemaal akkoord met de stelling dat transgenderisme iets natuurlijk is. 35,1% is daar deels mee akkoord, 12,3% is resoluut niet akkoord, 16,1% eerder niet akkoord.

Medische eis

24,9% vindt dat de wijziging van geslachtsregistratie (M of V) op identiteitsdocumenten (zoals een identiteitskaart) zonder beperking moet kunnen. 18,2% wil dat een dokter zijn of haar fiat geeft. 30,1% vindt het nodig dat de betrokkene eerst een medische, geslachtsveranderende ingreep ondergaat. 
 
29,1% steunt vrije wc-keuze voor transgenders (strongly agree), 35,3% steunt vrije wc-keuze voor transgenders met minder enthousiasme (somewhat agree).
 
26,7% en 33,5% vinden dat transgenders een kind ter wereld moeten kunnen brengen. In België moeten momenteel mensen die van geregistreerd geslacht willen veranderen, geslachtsveranderende medische ingrepen ondergaan waardoor ze ook steriel worden. 

Samenleving

47,5% zegt dat transgenders geen speciale plaats in de samenleving hebben. 32% zegt van wel. 20,4% weet het niet.
 
66,7% van de Belgen zegt dat transgenders geen mentale aandoening hebben. 15% weet het niet en 18,3% denkt wel dat transgenders een mentale aandoening hebben.
 
72,8% weerlegt het idee dat transgenders ingaan tegen de culturele traditie van België. 11,7% weet het niet. 15,5% vindt van wel.

Bron: 

Eigen verslaggeving