COLUMN | Cristina Vanlook - Meiske

08/01/2017 - 17:23
Beeld: FlickrZizo
flyer voor gelijkheid mannen en vrouwen
Zoals vele Belgen drink ik graag een pintje op café, samen met vrienden. Tijdens deze cafébezoeken, zo ongeveer in het midden, beginnen wij vaak grote gesprekken. Sommige ontzettend boeiend, andere weer minder, soms ook absurd en volkomen nutteloos. Wat is dat toch met bier? Plots worden de filosofen in ons wakker. Ditmaal ging het over het woord 'meiske'.

De vrouwen onder ons waren unaniem, we verafschuwen dit woord. Vooral de manier waarop het gebruikt wordt. Namelijk die kleinerende toon die het woord meiske krijgt. Het komt blijkbaar nog vaker voor dan ik dacht. Op de werkvloer met mannelijke collega’s, werkgevers, met de loodgieter die thuis wat komt repareren, supermarkten, noem maar op.

Voorbeeld

Een voorbeeld: mijn verwarming beslist plots om midden in de koudste dagen van het jaar ermee te stoppen. Wie bel ik? De loodgieter uiteraard. Even later staat hij aan de deur. "Allee meiske, vertel het eens, wat is er?" Voorzichtig leg ik uit wat er aan de hand is, de verwarming valt uit als je hem lager zet. Ik ben namelijk vaak tien uur aan een stuk weg voor het werk en dan mag die op de laagste stand staan. "Ja maar meiske, ge moet dat niet lager zetten, hoor. Laat die maar branden." Enkel het kleinerende schouderklopje ontbrak nog. Ik word woedend maar ook triest. Waarom word ik behandeld als een dom klein kind? Krijgt een man dezelfde uitspraak van de loodgieter? Misschien, maar niet met het woord jongske erbij en dat is het probleem.

De werkvloer

Mannelijke collega’s die volgende uitspraken deden: "Meiske, laat maar zitten, ik regel dat wel", en een vrouw die naar IT ging voor problemen met haar laptop "Ah meiske, wat hebt ge nu gedaan?" Was een mannelijke collega met datzelfde probleem gekomen, werd dit dan ook op die manier aangepakt? De mannen op café hebben hier alleszins geen ervaring mee. Een laatste om het af te leren, in de kantine op het werk, een vrouw die na een eerste poging haar Tupperware-potje niet open krijgt "geef maar hier meiske, ge hebt een sterke man nodig".  

Van vrouw naar meiske

Het probleem met dit woord is dat het heel inferieur overkomt. Vroeger werd het woord ‘vrouw’ ook wel als belediging gebruikt. Je was ‘maar’ een vrouw. De term vrouw werd toen gebruikt om de minderwaardigheid ten opzichte van de man te benadrukken. Het gebeurde erg veel op de werkvloer, zoals in bijvoorbeeld "vrouw, breng met dat dossier" of "vrouw, maak het eten", maar ook mannen zeiden tegen andere mannen "je bent net een vrouw". En dit was zeker niet positief bedoeld.
 
Deze negatieve connotatie is nu verdwenen uit het woord vrouw en vrouwen zijn trots dat ze een vrouw zijn. Toch is deze kleinerende manier van spreken tegen vrouwen er terug ingeslopen, maar dan met het woord meiske. Een meiske is een kind, iemand die minder intelligent is dan de persoon die spreekt. De indruk die wordt gegeven bij het gebruik van dit woord is dat de sterke grote man het beter weet en ons eens even zal redden. Wel meneer de loodgieter, ik ben een vrouw van 30 jaar, heb leningen afgesloten, huizen gehuurd, diploma’s behaald en orgasmes gehad. Ik ben dus al lang geen meiske meer! Wanneer u mij volgende keer aanspreekt, kan u misschien eens uit een ander vaatje tappen?

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub