Mister Gay Belgium stopt samenwerking met Abdellah Bijat

10/01/2017 - 23:08
Beeld: ZiZo Online
Abdellah Bijat
De organisatie van Mister Gay Belgium stopt de samenwerking met eerste ereheer Abdellah Bijat (23). Zijn lint is hij echter niet kwijt.

"Ik ging met de beste bedoeling en vanuit mijn gedrevenheid verder werken. Akkoord, ik verwittigde de organisatie niet van elke stap die ik zette. Ik was ook niet de mister! Ik bracht de organisatie niet in een negatief daglicht. Ik was inderdaad niet de marionet van MGB die wil orchestreren van wat ik wel of niet mag doen", schrijft Abdellah Bijat op zijn blog
 
"Ik wilde niet alleen mooi wezen met een lint dat ik verdiend heb tijdens de verkiezing. Ik wilde meer, ik wilde het verschil maken. Maar daar kon de organisatie niet tegen. Ik kwam inderdaad niet altijd mooi in het rijtje te staan om de organisatie te dienen. Ik koos voor een oprecht geloof waar iedereen gelukkig kan zijn."
 
"Doordat ik nog steeds helemaal voor mijn thema koos, en ook nog altijd blijf gaan, werd ik deze maand vanuit de organisatie uit de top 3 gezet. Vier jaar geleden werd ik door mijn familie, omwille van mijn homo-zijn verbannen. Nu ben ik opnieuw verbannen, niet omwille van mijn geaardheid maar omdat ik liever andere jongeren help dan de organisatie en een echte ambassadeurschap wil dragen. Ik wil een authentiek verhaal brengen en trouw aan mezelf blijven."

Thema

Mister Gay Belgium-organisator Bram Bierkens (29) ervaart het gebeuren diametraal omgekeerd. "Als organisatie hadden we niet liever gewild dat Abdellah iets met zijn thema deed. Hij was de eerste moslim die deelnam aan een Mister Gay-verkiezing in België. Tijdens de campagne kwam hij regelmatig in de media."
 
"Maar, zoals kan gebeuren in een wedstrijd, won hij niet. Terwijl de winnaar Raf Van Puymbroeck (22) en de tweede ereheer Ignace Vermeulen (19) zich verder inzetten voor hun thema's, hoorden we van Abdellah amper iets."
 
Raf Van Puymbroeck gaf lezingen over holebi's en transgenders in de sport en deed vele actes de présence. Ignace Vermeulen zette zich in voor holebi's in de jeugdbeweging en snapchatte voor Wel Jong Niet Hetero

Niet bereikbaar

Abdellah was volgens Bram Bierkens moeilijk bereikbaar, kwam afspraken niet na, maar engageerde zich soms wel in naam en als de Mister Gay Belgium. Bram Bierkens claimt dat Abdellah dit deed zonder de organisatie hierover te verwittigen.
 
Bierkens legt uit dat dat hij meermaals de hand reikte naar Abdellah Bijat, maar die ging er niet op in. Hij geeft een voorbeeld. Op de photoshoot voor de eindejaarsfoto's kwam Abdellah zonder lint - nogal onontbeerlijk in zijn rol als eerste ereheer - en met een andere kleur van kostuum dan afgesproken. "We hebben de kleur en het lint moeten photoshoppen", vertelt Bram.
 
Adellah Bijat betreurt die argumenten. Hij zegt zich wel degelijk hard in te zetten voor holebi's en transgenders, maar geeft toe dat hij niet altijd de strikte krijtlijnen vanuit de organisatie volgde.

Blijft ereheer

Abdellah Bijat wordt niet geschrapt uit het palmares, verzekert Bierkens. Alleen krijgt hij niet meer de steun van de organisatie Mister Gay Belgium. Als Bijat iets onderneemt, zal dat niet in naam van Mister Gay Belgium zijn. 

Bron: 

Eigen verslaggeving