Barack Obama kort straf Chelsea Manning drastisch in

17/01/2017 - 23:40
Amerikaans president Barack Obama (Democraten) heeft de straf van 35 jaar cel voor Chelsea Manning (29) omgezet naar 7 jaar. Manning lekte miljoenen geheime documenten via WikiLeaks.

Chelsea Manning komt vrij op 17 mei 2017, de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Normaal kwam ze pas vrij in 2045. 

Transgender

Manning is niet alleen bekend als klokkenluidster of verraadster - dat hangt af van je standpunt - maar ook als transgender. Ze wil namelijk haar transitie doen in de gevangenis, maar die mogelijkheid kreeg ze lange tijd niet. 
 
In 2009 was Chelsea, toen nog Bradley Manning, computeranalist bij het Amerikaanse leger. Vanuit die positie lekte ze via WikiLeaks miljoenen documenten over wantoestanden in Irak en in het leger. 
 
Na haar arrestatie bekende zij schuld, maar bracht als verzachtende omstandigheid naar voren dat ze als gevolg van haar genderproblematiek aan depressies leed.

Hongerstaking

In september 2016 ging ze in hongerstaking omdat het gevangenisregime onvoldoende rekening hield met haar geslachtsverandering. Het leger beloofde dat ze een operatie mocht ondergaan. Beelden van Manning met lang haar zijn fictief, want dat mocht ze niet houden in de gevangenis. Recent ondernam Manning nog twee suïcidepogingen.
 
Chelsea Manning is niet de enige gevangene die zich mag verheugen op een positief antwoord op een gratieverzoek. Obama heeft vandaag in totaal 64 gevangenen vrijgelaten. Vrijdag legt Donald Trump (Republikeinen) de eed af als Amerikaans president. Obama laat intussen geen kans onbenut om nog enkele symbolische en effectieve daden te stellen als president.
 
Wie naar aanleiding van dit artikel nood heeft aan een gesprek of vragen heeft over zelfddoding kan terecht bij het gratis nummer van de Zelfmoordlijn 1813 of op de chatservice zelfmoordlijn1813.be.

Bron: 

NOS, De Morgen

Hier niet op klikken aub