Roze Groenen ondersteunen petitie tegen holebi- en transfobe haatspraak

24/01/2017 - 00:00
De Roze Groenen, de LGBT-werkgroep van Groen, heeft tijdens de nationale nieuwjaarsreceptie van de partij handtekeningen verzameld om Javid Nabiyev te steunen. Hij is een LGBT-activist in Azerbeidzjan.

Javid Nabiyev is de voorzitter van Nefes LGBT Azerbaijan Alliance. Nadat hij verschillende doodsbedreigingen kreeg, is Javid ondergedoken en gevlucht. Momenteel leeft Javid in Duitsland waar hij asiel heeft aangevraagd. 

Petitie

In de petitie gericht aan het parlement en de president van Azerbeidzjan wordt gevraagd om wetten in te voeren tegen haatspraak, haatmisdrijven en tegen discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. 

Holebifobie en transfobie

Vorig jaar waren er talrijke, gewelddadige aanvallen tegen de holebi- en transgendergemeenschap in het Kaukasische land. Zo werd een 28-jarige homoman dood aangetroffen in zijn appartement en werd een transgender nabij een metrostation in de hoofdstad Bakoe op gruwelijke wijze, met een mes in de keel, vermoord. 
 
Daarnaast zijn haatboodschappen er geen uitzondering, zelfs niet door publieke figuren of politici uit de hoogste kringen. In de ILGA-Europe-rangschikking van de meest holebi- en transgendervriendelijke landen eindigde Azerbeidzjan in 2016 laatste op plaats 49, één plaats onder Rusland. Ook het Europees Parlement vroeg in een resolutie reeds om betere bescherming van holebi’s en transgenders in Azerbeidzjan.

Petra De Sutter

Prof. dr. Petra De Sutter, senator en lid van de Raad van Europa voor Groen, bevestigde de schrijnende mensenrechtensituatie in Azerbeidzjan en schreef onlangs nog een opiniestuk tegen haatspraak. De petitie werd dan ook vlot getekend door vele leden, maar ook door de kamerleden, senatoren en de voorzitster van Groen.

Roze Groenen

De petitie kwam de Roze Groenen ter ore via de Europese Groenen. De holebi's en transgenders van Groen konden zo'n tweehonderd aanwezigen motiveren de petitie te tekenen, onder wie de aanwezige Groen-parlementsleden. 
 
"Bij de Roze Groenen vinden we ook dat de strijd tegen LGBT-discriminatie veel verder gaat dan onze eigen groep en ons eigen land", vertelt interim-voorzitter Christophe Van Berckelaer. "Wij willen ons inzetten voor mensenrechten en tegen discriminatie op alle vlakken. En beschouwen dat dus allemaal als een gemeenschappelijke strijd. Daarom ook dat we specifiek de situatie in Azerbeidzjan hebben gekozen. Daar worden constant mensenrechten met de voeten getreden van minderheden, vrouwen en dissidenten."
 
De petitie.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub