'Lou viert carnaval' toont kleuters genderdiversiteit

30/01/2017 - 11:17
Çavaria en de Provincie West-Vlaanderen presenteren 'Lou viert carnaval'. Lou verlaagt de drempel van genderdiversiteit voor kleuters.

'Lou viert carnaval' volgt dezelfde lijn als het eerste boekje 'Lou op weg naar school'. De eerste 'Lou' werd mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen çavaria en Provincie Vlaams-Brabant. Deze aflevering werd mogelijk gemaakt door Provincie West-Vlaanderen.
 
"Dankzij de provincie konden we dit boekje realiseren en het educatief materiaal maken. Naast het boekje en het educatief materiaal organiseren we een studiedag voor leerkrachten, waarvan we de datum nog moeten bepalen. We bieden ook gratis trajecten aan op West-Vlaamse kleuterscholen", vertelt Kaj Poelman, beleidsmedewerker onderwijs bij çavaria. 

Carnaval

Waarover gaat 'Lou viert carnaval'? Voor de ene is de historische oorsprong van het feest belangrijk. Voor een ander is het gewoon een fijn feest met vrienden. Sommigen houden ervan, anderen vinden het maar niets. 
 
Sommige kleuters verkleden zich graag: de ene met een veel te groot hemd, de andere met een kostuum waar lang aan gewerkt is. Maar er zijn ook kinderen die zich niet graag verkleden, wat daarom niet uitsluit dat ze toch ten volle kunnen genieten van het gebeuren. Misschien dansen ze uitbundig mee. Misschien zitten ze liever in een hoekje te kijken.
 
Om mee te doen aan het carnavalsfeest maakt het trouwens niet uit wat je huidskleur, geslacht of religie is. Of je kan stappen, of je al dan niet een hoorapparaat of bril hebt, evenmin. Het maakt niet uit of je autisme, een hazenlip of een gekke knobbel op je arm hebt. Het maakt wel uit dat je er een fijn gebeuren van wil maken, voor jezelf en voor de anderen.

Evidentie

"Ook in dit tweede boek van Lou is het uitgangspunt dat diversiteit een evidentie is. Wie les wil geven over diversiteit, zal dat met dit boek en het bijbehorende materiaal kunnen doen. Maar ook in alle andere leuke en leerrijke activiteiten komen de kleuters in aanraking met datgene wat we als mensen gemeen hebben: dat we allemaal anders zijn", stelt Poelman. "De intentie is er om van 'Lou' een echte reeks te maken."

In de winkel

Kathleen Amant schreef en tekende 'Lou viert carnaval', net als 'Lou op weg naar school'. De twee Lou-boeken vind je in de winkel. Het educatief materiaal is vanaf 31 januari beschikbaar op SchoolUitDeKast.be.  

Bron: 

Eigen verslaggeving