VIDEO | Songfestival in Oekraïne 'viert diversiteit', maar liefst niet gay

30/01/2017 - 18:37
De European Broadcasting Union (EBU) en de Oekraïense openbare omroep UA:PBC hebben de slogan en het logo voor het komend Eurovisiesongfestival (ESF) bekendgemaakt: 'Celebrate Diversity'. Dat is nogal cynisch.

'Celebrate diversity', 'vier diversiteit', is de slogan van het Eurovisiesongfestival dat plaatsvindt in Kiev tussen 9 en 13 mei.
 
"De notie diversiteit vieren bouwt verder op het thema van vorig jaar 'Come Together' en is de kern van de Eurovisie-waarden. Het is all-inclusive en gaat over landen in en rond Europa die samenkomen om een gemeenschappelijkheid en unieke verschillen te vieren. Dat en steengoede muziek", verklaart Jon Ola Sand, de uitvoerend opziener uit Noorwegen van het Eurovisiesongfestival. 
 
Het logo is geïnspireerd op de namysto, een typische halsketting in Oekraïne. 
 
Uitvoerend producent namens de UA:PBC Oleksandr Kharebin: "Kunstenaars uit meer dan veertig landen komen naar Kiev en dragen bij met hun muziek en cultuur. Wij voegen daar een Oekraïense saus aan toe om zo diversiteit te vieren". 

Mooie theorie, maar…

In Noord- en West-Europa is het Eurovisiesongfestival een homohoogmis. Dat is zeker niet overal zo. In Frankrijk is naar het liedjesfestival kijken geen morele verplichting bij homo's. In Oost-Europa en de Balkan is het Songfestival belangrijk voor het imago en het palmares van het land. 
 
Wijlen de Nederlandse Gay Krant stuurde in 2005 een reporter naar Kiev voor het Eurovisiesongfestival. Kiev had extra veel vrouwelijke entertainers gevraagd in te springen om de honderden songfestivalreporters een leuke te tijd in Kiev te laten beleven. Maar dat bleek een misrekening, schreef de Gay Krant toen. De overgrote meerderheid van de songfestivalpers was homo en zag een weekje Eurovisiesongfestival als een muzikaal zomerkamp. 

Onderaan de lijst

Voorbij het anekdotische heeft Oekraïne geen mooi palmares wat betreft diversiteit. De Europese koepel van holebi- en transgenderorganisaties ILGA-Europe geeft het land een dikke buis. Oekraïne scoort 13,30% op de Rainbow Europe Map and Index. Het staat daarmee op de 44ste plaats van de 49. Oekraïne doet het net beter dan Monaco (10,80%), Turkije (8,75%), Armenië (7,20%), Rusland (6,55%) en hekkensluiter Azerbeidzjan (4,85%). 
 
Ter vergelijking: de top 3 bestaat uit Malta (87,75%), België (81,85%) en het Verenigd Koninkrijk (81,44%).

Wat zegt ILGA-Europe over Oekraïne?

De gebeurtenissen in de Krim en Zuidelijk Donbras hebben ook invloed gehad op LGBT-activisme. De vrijheid van vereniging staat onder druk. Gayprides moeten steeds zwaar beveiligd worden, als ze al kunnen plaatsvinden. Extreemrechtse groepen vallen ook holebi's en trangenders ongegeneerd aan.
 
Anderzijds zijn er antidiscrimatiemaatregelen in het arbeidsrecht opgenomen. Dat kwam er onder druk van de Europese Unie. Oekraïne wil nauwer samenwerken met de EU. 
 
Het valt dus erg te betwijfelen of de diversiteit die het thema belooft, ook geldt voor holebi's en transgenders. 

Thema's en slogans

Thema's en slogans van het Eurovisiesongfestival hebben steevast iets kolderig. 
 
In Stockholm 2016 liet 'Come Together' weinig over aan de homo-erotische verbeelding. Wenen 2015 wilde bruggen bouwen met de slogan 'Building Bridges', Kopenhagen 2014 ontdekte de hashtag met '#JoinUs'. De vlinder van 'We Are One' in Malmö 2013 liet zich inspireren door Tomorrowland en Bakoe 2012 moest het vuur doen branden met 'Light Your Fire'.
 
Maar 'Celebrate Diversity' is toch wel cynisch.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub