VS: gelekt ontwerp uitvoeringsbesluit dwarsboomt LGBT-rechten

02/02/2017 - 15:07
In de Verenigde Staten is een ontwerp van een uitvoeringsbesluit gelekt waaruit blijkt dat de Trump Administration rechten voor holebi's en transgenders wil inperken.

LGBT-organisaties Human Rights Campaign (HRC) en GLAAD zijn woedend. Er is een executive order (uitvoeringsbesluit) gelekt dat "jaren van LGBT-vooruitgang onder Barack Obama terugdraait".
 
Een uitvoeringsbesluit is in de Verenigde Staten een beleidsmaatregel die genomen wordt zonder het Congres. 'Establishing a Government-wide Initiative to Respect Religious Freedom' wil godsdienstvrijheid garanderen, met name de vrijheid om geen diensten te leveren aan holebi's en transgenders als dit indruist tegen de geloofsovertuiging.

Sociaal conservatief

De tekst is doordrongen van sociaal conservatisme. Het stelt godsdienstvrijheid voorop, het veroordeelt half impliciet, half expliciet het homohuwelijk, seks voor het huwelijk, abortus, transgenders… Allemaal redenen om als gewetensbezwaarde geen diensten te leveren. 

Doet ie het of doet ie het niet?

Republikeins president Donald Trump blaast warm en koud wat betreft LGBT-thema's. Enerzijds wil hij alle maatregelen van zijn Democratische voorganger Obama tenietdoen, anderzijds verklaarde hij niet tegen holebi's en transgenders te zijn.
 
Maar zijn ethisch conservatieve medestanders ruiken hun kans. Zowel de uitvoerende macht als de wetgevende macht zijn Republikeins. Dit is het moment om een conservatieve agenda door te duwen.

Hooggerechtshof

Bovendien nomineerde president Trump Neil M. Gorsuch voor het Amerikaans Federaal Hooggerechtshof. De man is 49 en zou levenslang rechter bij het US Supreme Court kunnen worden. Een conservatief Hooggerechtshof is een gevaar voor ethische vooruitgang.
 
GLAAD en HRC roepen daarom ook alle hens aan dek om dit tegen te houden.

Bron: 

Gay Star News, PinkNews.co.ukHier niet op klikken aub