Europees Parlement wil Europese erkenning holebiadoptie

07/02/2017 - 15:06
Beeld: Wikipedia
Vlag van de Europese Unie
Met 533 stemmen en 41 tegen heeft het Europees Parlement een rapport goedgekeurd dat oproept tot een interlandelijke erkenning van adopties door holebikoppels.

Het principe is niet nieuw en bestaat al langer in internationaal privaatrecht: landen erkennen elkaars burgerlijke stand, zeker binnen de Europese Unie. Trouw je in België, dan is je huwelijk ook erkend in pakweg Roemenië. Trouw je zelf in bijvoorbeeld Noord-Ierland, een onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, dan wordt je huwelijk ook in België erkend.
 
De voorwaarde is echter dat de principes overeenkomen. Bij heterokoppels leidt dit zelden tot problemen, maar bij trouwende holebikoppels wel. Sommige EU-lidstaten hebben het burgerlijk immers nog niet opengesteld voor holebikoppels. De 'principes' qua burgerlijk recht komen dan in feite niet overeen.

Adoptie

Hetzelfde idee geldt voor adoptie. Adoptie door holebikoppels is niet overal mogelijk en EU-lidstaten erkennen elkaars 'holebiadopties' niet altijd. 
 
Het Europees Parlement heeft nu een rapport goedgekeurd dat pleit voor 'automatische interlandelijke erkenning van binnenlandse adoptiedocumenten' binnen de 28, binnenkort 27 landen van de Europese Unie. 

Ouderlijk gezag

Het rapport stelt: "Terwijl meningen in lidstaten over principes over adoptie verschillen, kan het huidige systeem voor problemen zorgen voor Europese gezinnen die verhuizen naar een andere lidstaat. Als hun adoptie niet erkend wordt, kunnen ouders problemen krijgen bij het uitoefenen van hun ouderlijk gezag." 
 
Het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie beschermt ook mensen tegen discriminatie, herinnert het rapport. 

Bron: 

PinkNews.co.uk

Hier niet op klikken aub