Een sprong vooruit in 'Het Kanaal'

18/02/2017 - 19:24
3
Ze staan naast elkaar, Katelijne Verbeke als transvrouw en Adals Mensah als vluchteling. In het verhaal ligt er een zee tussen hen. Letterlijk: zij staat aan de krijtrotsen van Beachy Head in het Verenigd Koninkrijk en wil in zee springen om zich het leven te benemen, hij staat aan de overkant, in Calais, en wil het Kanaal overzwemmen.

Ze spreken elkaar nooit rechtstreeks. Maar er zijn parallellen. Voor de grote sprong overschouwen ze hun parcours en linken het aan de geschiedenis.
Zaterdag was er een try-out van 'Het Kanaal' in de Rataplan in Borgerhout. De formele première is in april. 'Het Kanaal' is een muziektheaterstuk in opdracht van het Antwerp Queer Arts Festival en in samenwerking met Muziektheater Transparant, Het Geluid Maastricht, vzw Perignem en Operadagen Rotterdam.
 
Katelijne Verbeke en Adams Mensah spelen overtuigend hun rol. De teksten van Gaea Schoeters zijn treffend en pakkend, maar niet ontdaan van humor. Je komt te weten dat er op het Kanaal rechts gevaren wordt en daar zou Margaret Tatcher niet  blij mee zijn.

Tragikomedie?

 "Het Kanaal is geen triest verhaal maar een ironische tragikomedie. Weliswaar wrang en maatschappijkritisch, maar nooit somber"; luidt de omschrijving. Dat klopt. Het muzikale aspect is subtiel en niet overaanwezig. Het mag zelfs iets aanweziger zijn. 
 
De muziek en liedjesteksten van Annelies Van Parys begeleiden de acteurs. Sopraan Naomi Beeldens is eveneens de verteller, al is dat niet meteen duidelijk.

Try-out

De voorstelling was een try-out en er is ruimte voor evolutie. Het mag iets minder statisch. Maar het stuk zit goed. 'Het Kanaal' confronteert de kijker met vooroordelen, maar beleert niet; daarvoor is het te tragikomisch. 
 
'Het Kanaal' gaat in april in première in Rotterdam en zal ook te zien zijn tijdens het Antwerp Queer Arts Festival in augustus. Ga kijken, want het stuk is treffend actueel.  
 
'Het Kanaal'
Van: Gaea Schoeters, Annelies Van Parys.
Regie: Gable & Romy Roelofsen.
Met: Katelijne Verbeke (zij), Adams Mensah (hij), Naomi Beeldens (zang), Maarten Vandenbrenden (muzeiek). 

Bron: 

Eigen verslaggeving