Stigma Challenge doorbreekt taboes over soa's en seksualiteit

03/03/2017 - 16:20
Het mini-festival Stigma Challenge ging op woensdag 1 maart door op onder andere het Sint-Pietersplein in Gent. Het festival wil taboes rond soa’s en seksualiteit in het algemeen doorbreken. De organisator is BeMSA Gent (Belgian Medical Student Association), een vereniging van geneeskundestudenten.

Eindverantwoordelijke Lien De Rous vindt het belangrijk dat studenten meer informatie krijgen rond soa’s en seksualiteit. “We organiseren dit festival om studenten meer bewust te maken op de risico’s op soa’s en wat het eigenlijk inhoudt, hoe je je ertegen kunt beschermen, en dat jezelf testen op een soa niet zoveel inhoudt. We willen zeker ook meegeven dat het geen taboe is om over soa’s en seksualiteit te praten.”

Informeren over soa's

“Er komen vandaag een heleboel bandjes spelen. We hebben daarnaast ook tentjes van onze organisaties opgezet waar mensen enerzijds informatie kunnen krijgen over soa’s en anderzijds games kunnen spelen. Dat zijn dingen zoals een condoomrace, dus om ter snelst een condoom op een valse penis aandoen, een quiz over soa’s, Twister, …” licht De Rous toe.

De leuke kant van seksualiteit

Ook het taboe rond seksualiteit in het algemeen wil het festival doorbreken. “Er zijn hier ook standjes van de BDSM-studentenvereniging Kajira en Upper at Home,” vertelt Lien. “Kajira heeft een leuke test om te zien hoe kinky je bent in vergelijking met een Kajiraan, en Upper at Home presenteert hier hun materiaal. Zij bieden een uitbreiding aan het thema seksualiteit: het is meer dan enkel soa’s en het negatieve gedeelte.”

Seksualiteit bespreekbaar maken

Kristien is Junior Manager bij Upper At Home en vindt het belangrijk om seksualiteit bespreekbaar te maken: “Upper at Home organiseert Tupperwareavondjes maar met zinnenprikkelende producten bij de mensen thuis. Sowieso is het belangrijk om seksualiteit bespreekbaar te maken. Dat proberen wij ook mee te geven op die avondjes, en dat is ook waarom ik hier sta.  Ons assortiment is heel vrouwvriendelijk, het gaat niet extreem zodat het voor iedereen toegankelijk is. Vrouwvriendelijk wil niet zeggen dat het niet manvriendelijk is! Het is voor iedereen. Tutti Passi is een vrouwvriendelijke prikkelshop. Maar het is wel laagdrempelig en het is een lagere drempel dan wanneer je een gewone seksshop zou binnenstappen.”

Kink en veiligheid

Mitchell is de secretaris van Kajira. Hij vindt het belangrijk dat het taboe rond BDSM doorbroken kan worden. Daarom staan ze op de Stigma Challenge. Hij benadrukt dat Kajira een zeer open vereniging is voor studenten en jongeren. “Kajira is een studentenclub aan de UGent die zich focust op BDSM: we proberen het taboe daarover te doorbreken en jongeren op te vangen die daar mogelijk interesse voor hebben. Vandaag zorgen we bij de Stigma Challenge om BDSM wat meer in het daglicht te stellen door hier zichtbaar aanwezig te zijn, bondageworkshops te geven en om over het belang van veiligheid binnen BDSM te spreken, zoals je ook bij normale seksuele activiteiten veilig moet zijn.
Alle jongeren jonger dan 26 en alle studenten zijn welkom bij Kajira. Je moet zelfs geen interesse in BDSM hebben. Als je gewoon eens wilt langskomen, dan ben je altijd welkom. Mensen van alle seksuele geaardheden en genders zijn bij ons welkom. BDSM is niet iets dat alleen gedaan wordt door bijvoorbeeld hetero’s of homo’s, maar door mensen van alle vormen, maten, seksuele geaardheden en genders. En wij verwelkomen ze allemaal.
We zijn een heel open groep, we hebben ook geen ontgroening of doop of dergelijke. We hebben als strikte regel dat onze activiteiten nooit seksueel getint zijn, alles is proper met de kleren aan. We organiseren praatavonden waarbij we over bepaalde onderwerpen in de BDSM-community spreken, we spreken over ethische punten, over ervaringen, … We organiseren ook lezingen over seks en met mensen die actiever zijn in de community, met seksuologen, ... En we hebben ook gewoon plezante dingen zoals een bordpelletjesavond, een keer gaan bowlen, een quiz … We zijn nog steeds een studentenclub, dus toffe dingen mogen ook!”

Verschillende steden

In Leuven, Brussel en Hasselt werden er ook festivals georganiseerd. In Hasselt was Het Regenbooghuis Limburg ook aanwezig met een standje.

Bron: 

Eigen verslaggeving