Genres Pluriels klaagt discriminatie transvrouw in echtscheiding aan

12/03/2017 - 02:40
Christelle, een transvrouw uit Henegouwen die aan het scheiden is van haar echtgenote, ervaart discriminatie bij het gerecht in Doornik.

Bij geboorte werd ze ingeschreven en opgevoed als jongen. Nadat ze haar nu ex-vrouw verliet, startte de sociale transitie tot vrouw. Christelle deed twee jaar geleden haar coming-out. 
 
De ex-vrouw gebruikt het transgenderisme van Christelle als wapen in de strijd om de kinderen. De twee vormden 18 jaar een koppel. 

"Mijnheer"

"Het ergste is dat een instelling van de Belgische Staat, de rechtbank in Doornik, mijn genderidentiteit niet respecteert", stelt Christelle. "De rechter blijft mij 'mijnheer' en 'de heer' noemen." 
 
Zolang de transgenderwet niet wordt aangepast, ben je in België, om je geslachtsaanduiding bij de burgerlijke stand te laten wijzigen, verplicht geslachtsveranderende medische ingrepen te laten uitvoeren. Zo moet je onvruchtbaar zijn. Dat is de zogenaamde 'medische eis'.

Transfobie

Christelle is kwaad op de transfobe rechter en de transfobie van de advocaat van de tegenpartij. Dat de rechter toelaat dat haar transgenderisme tegen haar gebruikt wordt, maakt haar woedend. "Dit is al eerder gebeurd en zal nog gebeuren". 
 
Christelle heeft de zaak gemeld bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen

Genres Pluriels

De vzw Genres Pluriels steunt Christelle. "Dit is de eerste keer dat een slachtoffer in zo'n situatie haar verhaal publiek maakt", vertelt Max Nisol van Genres Pluriels. "Het respect van transgenders is een kwestie van mensenrechten."

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub