The Belgian Pride 2017 in teken van asiel en migratie

23/03/2017 - 11:42
Hij komt er met rasse schreden aan: op 20 mei hult The Belgian Pride Brussel opnieuw in bonte kleuren. De LGBT-beweging vraagt dit jaar in het bijzonder aandacht voor de situatie van migranten en asielzoekers. Tienduizenden holebi’s, transgenders en sympathisanten de straten van Brussel laten veroveren: geen eitje voor de organisatie achter The Belgian Pride. Voorzitter Cyrille Prestianni ziet het met vertrouwen tegemoet.

Hoever staat de Pride met de organisatie van het evenement?
Cyrille: “We zijn volop bezig met het uitrollen van de communicatie en de praktische organisatie. Samen met de stagiaires en de grafisch ontwerper zijn er een vernieuwde huisstijl en een slogan voor 2017 ontwikkeld: ‘Crossing Borders’. De slogan verwijst enerzijds naar de reële grenzen die vluchtelingen moeten oversteken, maar evengoed naar mentale grenzen en vooroordelen.”

“Verder begint het evenement steeds concreter vorm aan te nemen. Zo hebben we half februari de inschrijvingen voor de Parade en de Village geopend en hebben we een nieuwe actie op touw gezet om verenigingen en nieuwe partners aan te trekken. We hebben intussen ook de bevestiging voor de plaats van het evenement en zelfs een nieuw traject voor de Parade. We krijgen momenteel ook veel positieve antwoorden op onze vraag om prominente gebouwen of bekende plaatsen in Brussel in de Regenboogkleuren te hullen.”

Wanneer gaat alles van start ?
Cyrille: “Op 4 mei zal de MiniPride doorgaan. Dat is het moment waarop het Belgian PrideFestival officieel op gang wordt getrokken. Net als de voorbije jaren gaan we met een kleine parade van het stadhuis naar Manneken-Pis, terug naar de Grote Markt met de regenbooglichten om te dan eindigen in het Rainbowhouse Brussels.”

Is de locatie van de Pride zelf al bekend ?
Cyrille: “De Pride zelf, op 20 mei, zal ook dit jaar plaatsvinden op de Kunstberg. Dit is ons gevraagd omdat er de voorziene werken op de Anspachlaan in de maand mei volop aan de gang zullen zijn en wij daar dus niet terecht zouden kunnen. In tegenstelling tot vorig jaar zijn we er dit jaar wel in geslaagd om een paraderoute voor te stellen die volledig langs de Sint-Jacobswijk en het centrum van Brussel gaat. Zij vertrekt vanaf de Kunstberg, richting Muntplein, achter de Beurs om en dan via de Lombardstraat terug naar Centraal Station.”

Something special, in deze editie van 2017?
“Niet nieuw, maar beter uitgebouwd, zal ook de Women's Square in samenwerking met Velvet SixtyNine opnieuw aanwezig zijn op het evenement. Hier wordt een speciale Women's Stage voor voorzien, midden in het grote evenement.”

Crossing Borders

Het thema van dit jaar is Crossing Borders, over asiel en migratie. ZiZo-Magazine vroeg tekst en uitleg aan Jeroen Borghs, woordvoerder van çavaria. 

Om met een dooddoener te beginnen: waarom is zo’n pride (nog) nodig?
Jeroen: “De pride krijgt vaak het verwijt dat het gewoon een groot openluchtfeest is. Enerzijds is het dat natuurlijk ook en daar is niets mis mee. Anderzijds is het zoveel meer dan dat. Een dag waarop holebi’s, transgenders en hun vrienden de straten van Brussel overnemen, is op zich al een behoorlijk politieke daad, maar ik denk dat we inderdaad niet altijd genoeg stilstaan bij het feit dat de pride twintig jaar geleden nog een echte protestmars was. Bovendien zijn er maar weinig plaatsen in de wereld waar zo’n optocht bijna probleemloos door de straten trekt.”

Blijft er nog iets over van de protestmarssfeer?
Jeroen: “Elk jaar is er een politiek strijdpunt waar de Belgische LGBT-organisaties aandacht voor vragen. In 2017 is dat asiel en migratie. Volgens de International Lesbian and Gay Association (ILGA) zijn er nog steeds 73 landen in de wereld waar homoseksuele handelingen gecriminaliseerd worden. Dat getal laat landen met ‘anti-propaganda’-wetten en dergelijke dus nog buiten beschouwing. Ook landen waar er geen wetten zijn die holebi’s en transgenders discrimineren, zijn daarom niet automatisch LGBT-vriendelijk. Sommige holebi’s en transgenders ontvluchten dan ook hun land, op zoek naar een beter leven.”

Op welke gronden verleent België asiel aan holebi’s en transgenders?
Jeroen: “Holebi of transgender zijn en uit een land komen waar de situatie slechter is dan in België, is op zich niet genoeg om asiel te krijgen. Je moet kunnen aantonen dat je een reëel risico loopt op vervolging omwille van je seksuele oriëntatie of genderidentiteit en dat je eigen overheid je niet kan of wil beschermen. Seksuele oriëntatie en genderidentiteit staan niet vermeld in de verdragen die aan de basis liggen van het asielsysteem, opgericht in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Er is wel sprake van het ‘behoren tot een sociale groep’. Dat wordt vandaag zo geïnterpreteerd dat holebi’s en transgenders er ook onder vallen.”

Zijn er nog veel regimes die holebi’s en transgenders actief vervolgen?
Jeroen: “In sommige gevallen gaat het inderdaad om actieve vervolging, het leven voor holebi’s en transgenders onmogelijk maken. In andere gevallen treedt de overheid gewoon niet op wanneer holebi’s en transgenders moeten beschermd worden. In een maatschappelijk klimaat dat vijandig staat tegenover holebi’s en transgenders zijn er meerdere factoren die een bedreiging kunnen vormen.”

De rest van het artikel kun in het nieuwe ZiZo-Magazine lezen dat begin april uitkomt.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: 


Hier niet op klikken aub