Politie en gerecht moeten ingrijpen tegen haatberichten op sociale media

06/04/2017 - 15:45
Beeld: Veli Yüksel
Veli Yüksel
Volksvertegenwoordiger Veli Yüksel (CD&V) bepleit in De Standaard dat politie en gerecht de mogelijkheid moeten hebben om maatregelen te nemen tegen haatberichten op sociale media.

De aanleiding voor zijn pleidooi zijn de haatberichten die er verschenen zijn na de overlijdens van Belgische jongeren met een Turkse of Marokkaanse origine. Onaanvaardbaar, zegt Veli Yüksel.

24 uur

Sociale media als Facebook en Twitter doen hun best om binnen de de 24 uur haatberichten te verwijderen, maar dit heeft een pervers effect. "Politie en gerecht zien het bewijs voor hun ogen verdwijnen en staan machteloos", zegt Yüksel in de krant. "De daders van de meest gore boodschappen gaan vrijuit. Dat kan niet de bedoeling zijn. We moeten het geweer van schouder veranderen."

Vrijheid van meningsuiting

Wat met de vrijheid van meningsuiting? Yüksel erkent dat dat dit een hoeksteen is van onze democratie. "Maar haatberichten en racistische praat zijn nog steeds verboden. We moeten hier paal en perk aan stellen."
 
Hij wil dat sociale media de gewraakte berichten doorgeven aan politie en justitie. 

Frankrijk

In Frankrijk leeft dit al langer. Al blijft aangifte doen tegen homofobe tweets lastig, toch zijn er al boetes uitgedeeld voor homofobe hashtags. 
 
In januari 2015 deelde de correctionele rechtbank van Parijs boetes van 300 en 500 euro uit voor #LesGaysDoiventDisparaîtreCar en #BrûlonsLesGaysSurDu. 

Bron: 

De Standaard, eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub