Europa en Amerika willen onderzoek naar situatie homo's in Tsjetsjenië

08/04/2017 - 00:00
Beeld: Wikipedia
Vlag van Tsjetsjenië
De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten willen een onderzoek naar de behandeling van homoseksuelen in Tsjetsjenië.

Eerder deze week schreef Novaja Gazeta dat wel honderd holebi's gevangen zitten in Tsjetsjeense gevangenissen. De krant stelt onder andere dat holebi's er worden mishandeld en gemarteld en dat er al drie personen zijn overleden. Novaja Gazeta is een onafhankelijke krant, in tegenstelling tot veel andere Russische media die in handen van de autoriteiten zijn.
 
Het Russisch LGBT-Netwerk, International Crisis Group en Human Rights Watch bevestigen onafhankelijk van elkaar dat wat Navaja Gazeta schrijft, juist is. 
 
Tsjetsjenië is een autonome republiek van Rusland. Het hoofd van de republiek, Ramzan Kadyrov, ontkent de beschuldigingen. Hij zegt dat er geen homo's zijn in zijn land. 

Onderzoek

Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, eist een grondig onderzoek. Ook Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, wil een onderzoek.
 
Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde geschokt en wil eveneens uitleg. 
 
Brits onderminister van Buitenlandse Zaken barones Joyce Aneley wil dat Tsjetsjenië al wie mensenrechten schendt, vervolgt. 

Bron: 

Gay Star News, PinkNews.co.uk, Radio Free Europe