'Hoekstenen' brengt 40 jaar Vlaamse holebi- en transgenderbeweging in beeld

10/04/2017 - 00:00
Beeld: çavaria
Toekomstcongres
Op 17 mei opent çavaria de overzichtstentoonstelling 'Hoekstenen', over veertig jaar holebi- en transgenderbeweging in Vlaanderen.

17 mei is de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Op 17 mei organiseert çavaria de conferentie 'Towards a Bright LGBTI+ Future. Utopia is within reach. But we need to stand together to get there.
 
Na de conferentie wordt de overzichtstentoonstelling 'Hoekstenen. Fundamenten voor een sterke Vlaamse holebi- en transgenderbeweging' plechtig geopend door Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld).

40 jaar çavaria

De expositie komt er naar aanleiding van veertig jaar çavaria. "Met de expo kijken we echter breder, doen we niet aan navelstaarderij", vertelt Nicolas Janssen, de verantwoordelijke voor de tentoonstelling.
 
"We kijken breder dan enkel de afgelopen veertig jaar, breder dan enkel çavaria. Verenigingen en pioniers verrichten belangrijk werk, dat staat buiten kijf. Toch, heel veel mensen droegen bij. De beweging zou geen slagkracht hebben zonder iedereen die kiest om zichzelf te aanvaarden zoals die is; zonder iedereen die kiest om achter hun kind, collega of werknemer te blijven staan; zonder iedereen die kiest om zich te informeren in plaats van te veroordelen."
 
"'Hoekstenen' belicht net die zaken: wat maakt de beweging sterk(er), wat verbindt ons allemaal? Of we nu out en proud zijn, of niet. Of we zelf holebi of transgender zijn, of niet. Daarom kijken we naar het verleden, het heden en de toekomst van de Vlaamse holebi- en transgenderbeweging. Waar liggen onze roots? Waar ligt onze toekomst? Wat zijn de fundamenten waarop we verder bouwen? En wat zijn de hoekstenen die alles staande houden, die we niet uit het oog mogen verliezen?"

Rondreizen

'Hoekstenen' wordt plechtig ingehuldigd op woensdag 17 mei in Bozar in Brussel. Vanaf juli reist de expositie rond. Vanaf 1 juli tot het einde van Antwerp Pride half augustus is 'Hoekstenen' te zien in Bibliotheek Permeke in Antwerpen. In Gent wordt nog bekeken waar en wanneer. 'Hoekstenen' zal sowieso in elke Vlaamse provincie en in Brussel te zien zijn. 
 
Geïnteresseerde verenigingen en locaties mogen zich altijd melden bij çavaria. Çavaria hoopt dat ook verenigingen en instellingen buiten de beweging geïnteresseerd zullen zijn. 

Cultureel erfgoed

'Hoekstenen' kwam tot stand met subsidies van de afdeling Cultureel Erfgoed van de Vlaamse overheid. Inhoudelijk kreeg 'Hoekstenen' de hulp van het Fonds Suzan Daniel en kon het voortbouwen op het project 'Holebipioniers' van Het Roze Huis - çavaria Antwerpen

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub