Concentratiekamp voor homo's in Tsjetsjenië

11/04/2017 - 01:16
Volgens de plaatselijke krant Novaja Gazeta worden in Tsjetsjenië homo's vastgehouden in een concentratiekamp.

Novaja Gazeta kwam eerder met het nieuws dat zo'n honderd mannen op verdenking van homoseksualiteit worden vastgehouden in Tsjetsjenië. Een aantal onder hen zou in gevangenschap zijn overleden. Dat bevestigden ook mensenrechenorganisaties.
 
Het hoofd van de Russische deelrepubliek in de Kaukasus, Ramzan Kadyrov​, ontkent dit en stelt zelfs dat er geen homo's in Tsjetsjenië zijn. Het land is overwegend moslim en de sharia wordt er gerespecteerd. Holebi's riskeren er vermoord te worden door eigen familie die zo de 'eer van de familie' willen redden.

Concentratiekamp

Nu blijkt dat de opgesloten homo's en bi's opgesloten zitten in een geheime gevangenis in de stad Argun. Het woord 'concentratiekamp' is gebruikt, wat natuurlijk een zware lading heeft.
 
De term ontstond in de negentiende eeuw in Cuba, waar kolonisator Spanje opstandelingen opsloot in concentratiekampen. De Verenigde Staten gebruikten concentratiekampen in de Filipijns-Amerikaanse Oorlog en de Britten in de Tweede Boerenoorlog in Zuid-Afrika. Maar de huidige lading van de term ontstond in de Tweede Wereldoorlog, toen Nazi-Duitsland joden, homoseksuelen en andere ongewensten opsloot in concentratiekampen. 
 
Het kamp in Argun is opgezet in een voormalige militaire kazerne. Er komen berichten van elektrische martelingen van de gedetineerden.
 
De Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten eisen een onderzoek.

Bron: 

PinkNews.co.uk, eigen verslaggeving