FOTO | Casa Rosa betoogt in Gent tegen homoconcentratiekamp in Tsjetsjenië

11/04/2017 - 23:15
Casa Rosa heeft dinsdag een solidariteitsactie voor holebi's en transgenders in Tsjetsjenië gehouden aan het stadhuis van Gent.

De afgelopen dagen kwam aan het licht hoe holebi's en transgenders, en vooral mannen, in Tsjetsjenië opgesloten en mishandeld worden.
 
De actievoerders liepen met vastgebonden handen in een rij van Casa Rosa, het regenbooghuis van Oost-Vlaanderen, naar het stadhuis. Stad Gent hing daar de regenboogvlag halfstok als teken van rouw.

Verbondenheid

"We willen met deze symbolische actie de problematiek in Tsjetsjenië aankaarten en oproepen tot internationale acties tegen deze grove schendingen van de mensenrechten", aldus Cathy Heyman van Casa Rosa. "Maar ook willen we met het touw onze verbondenheid met elkaar tonen, ook internationaal." 
 
De Europese koepel voor holebi's en transgenders ILGA-Europe bevestigt dat de situatie in Tsjetsjenië de laatste maand is geëscaleerd naar een gecoördineerde inspanning om homomannen op te jagen. Na jaren van chantage en geweld worden homomannen, of mannen die als homo worden gezien, nu gearresteerd, vastgehouden in illegale gevangenissen, vernederd en gefolterd.
 
De internationale gemeenschap reageerde bemoedigend maar er is voorlopig nog geen onderzoek gestart naar het opsluiten van homomannen in Tsjetsjenië. Minstens honderd mannen blijven vastgehouden en getuigenissen bevestigen minstens drie doden, de locatie van de illegale gevangenis en een consistent patroon van geweld tegen diegenen die worden vastgehouden.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub