België wil onderzoek naar concentratiekamp voor homo's in Tsjetsjenië

12/04/2017 - 00:00
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft gereageerd op het nieuws uit Tsjetsjenië, waar homomannen opgesloten worden in een concentratiekamp en er mishandeld worden.

De afgelopen dagen komen berichten uit Tsjetsjenië over de opsluiting en mishandeling van homo's. Tsjetsjenië, een islamitische deelrepubliek van Rusland, respecteert de sharia. Maar ook zonder officiële vervolging is het er gevaarlijk holebi's. Families vermoorden hun eigen zonen en neven om de eer te redden. 

Buitenlandse Zaken

"Vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders is bezorgd over de berichten van internationale en nationale instellingen over geweld tegen homoseksuele mannen in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië. Mensenrechten zijn universeel en ondeelbaar. Als de berichten worden bevestigd, is een onderzoek nodig, moeten daders worden vervolgd en moeten slachtoffers juiste compensaties ontvangen", staat te lezen op de site van de FOD Buitenlandse Zaken
 
"Voor Didier Reynders is de strijd tegen discriminatie en het respect voor de mensenrechten van de LGBTI een prioriteit."
 
De minister herhaalde het Belgisch engagement voor holebi's en transgenders. Zo is er op 19 mei de het vijfde IDAHOT-Forum. Dat vindt plaats kort na de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie

Raad van Europa

Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn (N-VA) en volksvertegenwoordiger in de Kamer An Capoen (N-VA) uitten hun afschuw in een persbericht. "Europa kan de blik niet afwenden van die grove schending van de mensenrechten en moet alles in het werk stellen om ze onmiddellijk te laten stoppen", aldus De Bruyn. 
 
Piet De Bruyn is rapporteur bij de Parlementaire Commissie voor Gelijkheid en Non-Discriminatie van de Raad van Europa. Hij gaat zijn Russische collega's aanspreken. 
 
"We willen niet zomaar met het vermanende vingertje zwaaien, maar Rusland ondertekende net als ons land het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Welnu, voor ons is dit meer dan een vodje papier. Ik zal er dan ook bij mijn ambtgenoten in de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa op aandringen dat zij in eigen land ook onze verontwaardiging laten horen. Desgevallend zullen we ook binnen de Raad stappen ondernemen."

Europese Unie

Europees parlementslid Marc Tarabella (PS) zegt dat de berichten uit de Kaukasus doen denken aan de "donkerste periodes uit onze geschiedenis". Hij wil Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, interpelleren.

Bron: 

Belga, eigen verslaggevingHier niet op klikken aub