INTERVIEW | Comic ‘Go Get A Roomie’ toont seksualiteit in al haar diversiteit

13/04/2017 - 12:14
De Kickstarter-campagne voor de queer webcomic ‘Go Get A Roomie’ is net afgerond en heeft haar streefcijfer gehaald. De comic zal tegen het einde van het jaar gedrukt en verstuurd worden naar de mensen die de Kickstarter mee gesponsord hebben. Het hoofdpersonage van de comic is het queer, hippiemeisje ‘Roomie’ die van borsten en bier houdt. We spraken met auteur Chloé over hun personages, het belang van communicatie en waarom er zo weinig hetero’s in hun verhalen voorkomen.

In het begin van de comic draait het vooral rond de avonturen van Roomie, maar later worden er andere belangrijke personages aan de cast toegevoegd. Elk personage ontwikkelt zijn of haar eigen persoonlijkheid doorheen het verhaal, zodat de lezer gemakkelijk aan hen gehecht raakt. De achtentwintigjarige Chloé leeft in Brussel maar komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Chloé werd verliefd op de Belgische levensstijl, en houdt vooral van het bier.

Voor de mensen die ‘Go Get A Roomie’ nog niet kennen: waar gaat je comic over?
Chloé: “Het is een comic die op de realiteit gebaseerd is, maar met een brede diversiteit van mensen. He is een lichte comic die heel positief is, al zal ik niet zeggen dat er geen negativiteit is, want dat heb je nodig om je personages te laten groeien: in hun eigen community, in hun relaties en vriendschappen, in de bar … De comic bestaat dus voornamelijk uit een aantal geweldige personages waarmee ik me amuseer, maar die af en toe een beetje moeten groeien.”

Er komen een heleboel thema’s voor in je comic: LGBTQA+, polyamorie, genderdiversiteit … Waarom heb je deze geïntroduceerd?
Chloé: “Ik wou niet per se een LGBT-comic maken. Ik ben zelf geen ‘klassiek’ persoon, dus schreef ik gewoon wat ik leuk vond om zelf te lezen en meer wou zien in de media.Ik ben gestart met een personage dat helemaal in het begin volledig op mij gebaseerd was: Roomie is een hippiemeisje dat van borsten en bier houdt en op seksueel vlak heel open is, later kwamen er andere personages bij. Ik wou een heleboel verschillende personages hebben om me mee te amuseren en met elkaar te laten interageren. Ik introduceerde een tweeling waarbij de jongen een onderdanige is en het meisje een meesteres, iemand die niet in seksualiteit geïnteresseerd is maar vooral geïnteresseerd is in slapen en dromen om de andere thema’s wat in balans te houden … Het werd gewoon heel LGBT omdat de meeste personages niet hetero zijn. Het enige heterokoppel is polyamoureus.”

Roomie is door jou geïnspireerd. Waardoor zijn de andere personages en verhaallijnen geïnspireerd?
Chloé: “Het is een mix tussen de mensen en de zaken die ik ken, en dingen die ik leuk vind. De personages kregen elk hun eigen persoonlijkheid doorheen de tijd. Roomie was bijvoorbeeld mij in het begin, maar ze is gegroeid waardoor ze een eigen persoonlijkheid kreeg, wat fantastisch is! Lilian, de slaapster, was gebaseerd op mijn eigen kant die van lucide dromen en slapen houdt en af en toe wenst dat hij de hele dag door kon slapen. Elk van mijn personages heeft een deel van mij in hen, wat je wel vaker hoort van kunstenaars. Het enige personage dat een echt persoon is die ik ken is de barman Jo: hij is een Viking is met een enorme baard, zonder haar en met een bijl in elke hand. Dat is gewoon Jo. Het meeste daarvan heb ik niet overdreven.”

Plan je je verhaallijnen op voorhand of schrijf je je verhalen op het moment zelf?
Chloé: “Het is een beetje van beide. ‘Go Get A Roomie’ startte op een heel spontane manier, zonder er te veel op voorhand over na te denken. Ondertussen weet ik soms wat de volgende tien strips gaan inhouden. Best handig, want dan moet ik er niet al te veel over nadenken voor een tijdje. Op andere momenten zit ik voor een wit blad en weet ik niet wat er daarna gaat gebeuren. Dan denk ik bij mezelf ‘Je kunt best beginnen nadenken, want de comic moet tegen morgen af!’”

“Wanneer ik aan een hoofdstuk begin, heb ik wel een thema in mijn hoofd dat ik probeer te volgen. Dat helpt bij de spontane kant van de creatie, omdat ik dan nog steeds weet waar ik wil geraken. Soms ken ik op voorhand delen van het verhaal dat ik wil vertellen en dan zigzag ik ernaartoe, zoals een dronken persoon. (lacht) Uiteindelijk geraak ik er wel.”

Auteur achter de comic

Hoe zou je jezelf omschrijven?
Chloé: “Ik ben best een positief persoon, dat merk je ook sterk in de comic. Het is al zeven jaar een deel van mijn leven en ik denk dat mijn persoonlijkheid ook doorschijnt via Roomie. Ik was ooit net zoals Roomie in het begin: er waren momenten dat ik mijn borsten aan de wereld toonde, maar ik ben daar uit gegroeid, al is daar niets mis mee. Ik heb ook de Lilian-momenten: ik ben introvert en soms heb ik mijn eigen cocon nodig, maar meestal hou ik ervan om nieuwe mensen te ontmoeten. En ik hou van borsten. Dat is geen probleem. Is dit een goede omschrijving? (lacht)”

“Ik koester veel hoop voor onze wereld en ga me vasthouden aan die hoop: elke dag en op elk moment. Ik zal die hoop niet verliezen. We kunnen het doen!”

Wat is je seksuele geaardheid?
Chloé: “Ik ben zeker niet hetero. Ik wil momenteel geen label op mezelf plakken. Ik versta waarom er gemeenschappen bestaan rond seksuele geaardheden: om mensen te helpen die misschien onzeker zijn of die zo’n gemeenschap nodig hebben. Ik wil me echter op mezelf concentreren, omdat we doorheen de tijd ook veel veranderen. Niet per se van seksuele geaardheid, maar ik wil open blijven staan voor wie ik nu ben. Als ik een label op mezelf zou plakken, zou ik mezelf panseksueel homoromantisch noemen. Maar ik wil dat dat woorden blijven. Ik wil mezelf zijn in al mijn glorie!”

En wat is je genderidentiteit?
Chloé: “Hetzelfde geldt als bij mijn seksuele geaardheid, ik wil vooral mezelf zijn. Hoewel ik de termen niet-binair en genderfluïde leuk vind, omdat dat iets is waarover ik bij mezelf aan het twijfelen ben. Ook al is het woord niet even belangrijk als wat ik vanbinnen voel, vind ik niet dat wat onze maatschappij bedoelt met ‘vrouw’ of ‘man’ mij omschrijft. Ik voel mezelf neutraler dan het genderbinaire in onze maatschappij. Ik hou er niet van hoe je altijd het ene of het andere extreme moet zijn.”

Wanneer ben je gestart met tekenen?
Chloé: “Dat weet ik niet meer. Toen ik een kind was natuurlijk! (lacht) Ik herinner me nog dat ik tekenen leuker vond dan de andere kinderen toen ik heel jong was. Tekenen is altijd een constante geweest doorheen mijn leven. Als ik poëtisch zou willen zijn, zou ik kunnen zeggen ‘Vanaf het moment dat ik een potlood kon vasthouden, was ik een kunstenaar.’ (lacht)”

Hoe oud ben je nu?
Chloé: “Achtentwintig jaar.”

Wanneer ben je naar Brussel verhuisd?
Chloé: “Ik studeerde kunst in Wallonië. Tijdens die drie jaar studeren leerde ik een heleboel mensen kennen. Een van mijn beste vrienden uit die periode verhuisde naar Brussel. Toen ik het geld had om huur te betalen ben ik hen gaan vergezellen als huisgenoot, en sindsdien ben ik hier gebleven.”

Wat vind je van België?
Chloé: “Ik hou van België. Ik kom oorspronkelijk uit Frankrijk, maar de mensen hier lijken chiller en meer open minded. Er is een simpelere levensstijl die ik onmiddellijk zalig vond. En het bier. Ik hou van het bier hier! Ik hou er een beetje te veel van. Nu ben ik oké, maar wauw, er was een periode dat ik echt van bier hield. (lacht)”

Wil je onze lezers nog iets vertellen?
Chloé: “Mijn lezers zijn geweldig! Ze zijn een enorme steun en geven fantastische feedback. Omdat ik drie keer per week een strip schrijf, heb ik soms niet genoeg onderzoek gedaan naar sommige zaken, en daar krijg ik dan feedback op. Er is veel te leren, zeker in de LGBT+-gemeenschap. Je moet proberen uit te vissen hoe andere mensen over sommige zaken voelen, en hoe jij je daarbij voelt. Neem bijvoorbeeld voornaamwoorden: wat betekent het voor andere mensen? Welke inspanningen kun je doen om iemands voornaamwoord te respecteren? Wat betekent het als je in de fout gaat en de verkeerde term gebruikt?”

“Het kan ingewikkeld zijn, maar ook heel simpel. Hoe kun je jezelf zijn, maar tegelijkertijd begripvol zijn tegenover andere mensen? Zolang de wil er is om respectvol te zijn tegenover jezelf en andere mensen die communiceren, geraak je er. Dat is denk ik het belangrijkste dat ik geleerd heb dankzij ‘Go Get A Roomie’.”

“Ik hoop dat ik alles goed heb afgebeeld in de strips, want soms weet ik het niet zeker. Mensen mogen me zeker vertellen als ik iets verkeerd heb weergegeven: ik sta open voor feedback en ik wil mensen hun gedachten kennen!”

Bron: 

Eigen verslaggeving

Lees meer over: