Rusland trekt zich terug uit het Eurovisiesongfestival 2017

14/04/2017 - 11:51
Beeld: ©Channel One Russia
Julia Samoylova
Rusland zal niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in Kiev dit jaar. De Russische omroep Pervyj kanal, die Julia Samoylova afvaardigde om Rusland te vertegenwoordigen op het liedjesfestival, kan er zich niet mee verzoenen dat de artieste niet live kan optreden.

De Oekraïense veiligheidsdiensten vaardigden een inreisverbod uit voor Julia Samoylova. De zangeres trad op in de Krim, het schiereiland dat Rusland in 2014 annexeerde. Iedereen die via Rusland naar de Krim reist wordt gezien als iemand die illegaal Oekraïens gebied binnendrong en mag het land niet meer inreizen.

Het inreisverbod betekende ook de uitsluiting van Rusland op het liedjesfestival. De Europese vereniging van omroepen EBU onderhandelde een compromis dat Samoylova via satellietverbinding toch zou kunnen deelnemen aan het festival.

Discriminatie

De Russische zender Pervyj kanal neemt nu toch geen genoegen met dat compromis. Het bevestigt de terugtrekking van Rusland uit het Eurovisiesongfestival 2017.

“Optreden vanop afstand discrimineert de Russische deelnemer en gaat in tegen de regels en principes van de wedstrijd. Voor ons is het niet bespreekbaar om Julia Samoylova te vervangen door een andere artiest”, argumenteert de zender. “In deze situatie vindt Pervyj kanal het niet mogelijk om het Eurovisiesongfestival 2017 uit te zenden.”

Sanctie of niet?

De EBU is misnoegd, maar kan het festival niet terugtrekken uit Kiev. Daarvoor is het te kort tegen de uitzending van het festival. De EBU waarschuwde Oekraïne al wel eerder dat het land mogelijkerwijze wordt uitgesloten van toekomstige evenementen omwille van de uitsluiting van Rusland.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub