Poppers kunnen ogen permanent beschadigen

17/04/2017 - 00:00
Beeld: Wikipedia
Poppers
Uit een Britse studie blijkt dat poppers, populair bij homo's en bi's, permanente schade aan het zicht kunnen veroorzaken.

Een studie aan het AZ Cheltenham in het Verenigd Koninkrijk stelt dat poppers permanente schade aan het zicht kunnen veroorzaken. In het Verenigd Koninkrijk zijn poppers legaal te verkrijgen. In België zijn poppers illegaal. 

Wat zijn poppers?

Poppers worden verkocht in een klein flesje met een vloeistof. De damp van de vloeistof wordt via de neus ingeademd. De bloeddruk daalt en plots voel je je gedurende één minuut heel ontspannen. Sommigen worden duizelig en vallen flauw. Anderen klagen over hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen.
 
Poppers zijn niet verslavend. Je kunt wel wennen aan het effect dat ze veroorzaken. Na een aantal dagen zonder poppers verdwijnt de gewenning. Bij langdurig en veelvuldig gebruik kunnen gezichtsstoornissen ontstaan.

Ogen

Hoofdonderzoekster dr. Rebecca Rewbury stelt dat er meer en meer bewijzen zijn dat poppers slecht zijn voor de ogen. "Gebruikers van poppers rapporteren een troebel zicht en blinde vlekken."
 
Bij de meeste gebruikers is dit slechts tijdelijk, maar enkele patiënten hebben steeds last om goed te zien. "De effecten op lange termijn zijn onbekend", stelt dr. Rewbury.

Bron: 

Gay Star News, Mannenseks, VAD, PinkNews.co.uk

Hier niet op klikken aub