Toekomstcongres bekijkt aanpak van uitdagingen voor LGBTI+

18/04/2017 - 10:24
Beeld: çavaria
Flyer toekomstcongres
Op 17 mei, de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT), vindt het toekomstcongres ‘Towards a Bright LGBTI+ Future’ plaats in Bozar. Çavaria nodigt met dit congres activisten, medestanders en partnerorganisaties uit om na te denken over de toekomstige uitdagingen voor holebi’s, transgenders en intersekse personen. Çavaria wil nagaan hoe die uitdagingen samen aangepakt kunnen worden.

Çavaria viert dit jaar haar veertigste verjaardag. De Vlaamse belangenverdediger van holebi- en transgenderrechten blikt daarin niet alleen terug op de successen uit het verleden, maar bekijkt ook de uitdagingen waar holebi’s, transgenders en intersekse personen nog voor staan.

Engagement voor de toekomst

Op 17 mei is iedereen welkom om van 10.00 tot 16.00 uur het toekomstcongres ‘Towards a Bright LGBTI+ Future’ bij te wonen. Er zijn drie luiken aan het congres: plenaire zittingen, een Vlaams luik en een internationaal luik.

“Met dit toekomstcongres willen we ideeën uitwisselen over waar we willen staan in de toekomst en hoe we de verdere emancipatie van en een beter welzijn van LGBTI+ kunnen verwezenlijken”, zegt Thomas Jans van çavaria. “Deze dag grijpen we ook aan om politici, organisaties uit het middenveld en onze partners een engagement te laten ondertekenen over onze ambities voor de komende tien jaar en de rol die zij daarin kunnen vervullen. We vieren dit jaar onze veertigste verjaardag, maar willen ook in 2027 kunnen terugblikken op successen! Je kunt zeggen dat we al een geslaagde vijftigste verjaardag voorbereiden. (glimlacht) Daarvoor hebben we de steun van verscheidene individuen en organisaties nodig. Hen willen we met dit congres nauw betrekken.”

Bijzondere sprekers

Er komen bijzondere sprekers naar het toekomstcongres die de intersectionaliteit die de holebi- en transgendergemeenschap aanbelangt kunnen duiden. Intersectionaliteit of kruispuntdenken is het besef dat discriminatie op grond van meer dan één factor gebeurt en dat deze factoren ook samenhangen.

Zo komt Sabah Choudrey spreken, een queer moslim die zich inzet voor sociale rechtvaardigheid. Michelle Demishevich, de eerste televisiereporter in Turkije die openlijk transvrouw is, ondervond persoonlijk de impact van de mislukte staatsgreep en de daarop volgende repressie van de vrije media. Ook zij komt spreken. Demishevich zet zich in voor LGBT- en vrouwenrechten.

Tentoonstellingen

Meteen volgend op het toekomstcongres opent Vlaams minister voor Cultuur Sven Gatz (Open Vld) een tentoonstelling over de geschiedenis van de Vlaamse holebi- en transgenderbeweging. Deze tentoonstelling zal daarna in alle Vlaamse provincies te zien zijn.

Je kan ook twee andere tentoonstellingen bezoeken die Bozar in het kader van IDAHOT organiseert.

De eerste tentoonstelling heet ‘Lolendo’, Lingala voor ‘trots’. Daarvoor portretteerde Frans-Congolees-Angolese fotograaf Regis Samba-Kounzi verscheidene LGBTI-personen in de Democratische Republiek Congo. In het land heerst een vijandige houding tegenover homoseksualiteit dat wordt beschouwd als een ‘immorele’ praktijk afkomstig uit het Westen. De stigmatisering van homo- en biseksuele mannen en vrouwen, transgenders en interseksuele personen uit zich in discriminatie. De toegang tot verzorging en gezondheidszorg wordt hen bijvoorbeeld ontzegd, en dat terwijl Congo een van de landen is met de meeste aidspatiënten. Nochtans is homoseks op zich niet strafbaar in Congo.

REGNVM’ van de Maltese fotograaf Kris Micallef is de tweede tentoonstelling. De expo focust op de schoonheid van de structuur van het menselijk lichaam, vaak via naaktbeelden, en toont dat mensen van nature gelijk zijn als ze uit hun sociale context worden gehaald. De schoonheid van de gebogen lijnen van de lichamen symboliseert waarden zoals gelijkheid en tolerantie. Het constante, dynamische gebruik van textielstoffen is een metafoor voor de historische en actuele beperkingen waar de holebi- en transgendergemeenschap onder te lijden heeft en de vastberadenheid om komaf te maken met die beperkingen.

De dag wordt afgesloten met het debatOn the Creation of an LGBTIQ Inclusive Society’, een samenwerking van Bozar met het Maltese voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Praktisch

Wie je er graag bijzijn tijdens het toekomstcongres? Dan moet je je registreren via conference2017.cavaria.be. Daar vind je ook alle actuele informatie over de sprekers en het programma.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub