Honderden mensen tonen in Brussel solidariteit met LGBT’s in Tsjetsjenië

20/04/2017 - 21:50
In Brussel kwamen donderdagavond honderden mensen opdagen voor ‘Belgium, stand up for Chechnya!’. Organisator The Belgian Pride wil met het protest solidariteit tonen met holebi’s en transgenders in Tsjetsjenië en oproepen tot internationale acties tegen schendingen van de mensenrechten van LGBT’s in de Russische deelrepubliek.

LGBT-personen worden opgesloten in een illegale Tsjetsjeense gevangenis, waar ze gefolterd en onmenselijk behandeld worden. Internationale media spreken al over drie doden.

Met de actie in Brussel maant The Belgian Pride, waarin RainbowHouse Brussels, çavaria en Arc-en-Ciel Wallonie verenigd zijn, aan tot internationale acties tegen deze grove schendingen van de mensenrechten.

Niet alleen onderzoek, actie!

Çavaria vroeg reeds een krachtdadige reactie van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie Federica Mogherini (S&D). Reynders en de EU riepen al wel op om de zaak te onderzoeken, maar dat alleen volstaat voor çavaria niet.

"We willen niet alleen onderzoek, we willen dat de mishandelingen en zelfs martelingen onmiddellijk stoppen. Reynders en Mogherini kunnen druk zetten op de Russische en Tsjetsjeense autoriteiten om de levenssituatie van holebi’s en transgenders in Tsjetsjenië te verbeteren", zegt Yves Aerts van çavaria."Er zijn veel instrumenten voorhanden. Zo kan de Belgische ambassadeur de opgesloten homo’s bezoeken om hun situatie in de gevangenis te kunnen beoordelen. Tegelijk kunnen onze vertegenwoordigers ook de Russische en Tsjetsjeense autoriteiten herinneren aan de mensenrechtenbepalingen waartoe zij zich hebben verbonden via allerhande verdragen. De EU-lidstaten hebben zelf richtlijnen aangenomen om LGBTI-rechten buiten Europa te promoten. Die passen ze nu best volwaardig toe."

The happy few

Yves Aerts herinnerde de aanwezige manifestanten eraan dat Belgische holebi’s en transgender behoren tot ‘the happy few’ die op dit moment en in dit deel van de wereld leven. "Het feit dat onze rechten in België beter gewaarborgd worden dan in andere landen, komt met een grote verantwoordelijkheid."

"Het thema van The Belgian Pride dit jaar is ‘Crossing Borders’. We manifesteren voor betere leefomstandigheden voor LGBT’s in de hele wereld. Zodat holebi’s en transgenders zich niet genoodzaakt hoeven te voelen om hun thuisland te ontvluchten! Tegelijk verwachten we dat zij die hun thuisland ontvluchten omwille hun seksuele geaardheid of genderidentiteit zeker kunnen zijn van onze bescherming. Daarom verwachten we jullie massaal op 20 mei in Brussel, want The Belgian Pride 2017 belooft een belangrijke manifestatie te worden!"

Houding bedrijfswereld

Frank Schoenmakers van RainbowHouse zei in zijn speech dat we in de eenentwintigste eeuw genoodzaakt zijn om te spreken over een terugkeer van een concentratiekamp voor holebi’s. Hij roept op om alle democratische middelen in te schakelen om de Russische en Tsjetsjeense autoriteiten onder druk te zetten. Zowel diplomatieke drukkingsmiddelen, als economische sancties moeten verzekeren dat de situatie van holebi’s en transgenders in Tsjetsjenië verbetert.

Hij verwees daarbij naar de bedrijfswereld, in het bijzonder naar Westerse bedrijven die een groot deel van hun winst uit Russische olie halen. “Zij kunnen niet zomaar onbewogen toekijken. We verwachten van hen een veroordeling van de schending van mensenrechten in Tsjetsjenië.”

Vele handen, één regenboogvlag

Het protest in Brussel kon op veel manifestanten rekenen. The Belgian Pride spreekt van 500 manifestanten, de politie houdt het op 450 deelnemers. Op het einde van het protest werd een grote regenboogvlag ontvouwen op de trappen van de Beurs als signaal van solidariteit.

De volledige fotoreportage kan je hier bekijken.

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub