Gent krijgt monument voor holebi's en transgenders

21/04/2017 - 09:02
Beeld: Een LHBT-monument voor Gent, nu meer dan ooit (Facebook)
Een regenboogmonument voor Gent
Gent krijgt een monument voor holebi's en transgenders. Dat is de queeste van dr. Martin Zebracki en zijn vriend Kris Vannevel. Het stadsbestuur is gewonnen voor het idee.

"Gent is volgens ons klaar voor een materiële herinnering aan de strijd door en voor lesbische vrouwen, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (LHBT's) én een permanent baken voor toekomstige generaties om te blijven opkomen voor de bescherming van LHBT's", pleiten dr. Martin Zebracki en Kris Vannevel op de Facebook-pagina 'Een LHBT-monument voor Gent, nu meer dan ooit'.
 
Zebracki is een onderzoeker naar homomonumenten aan de Universiteit van Leeds in het Verenigd Koninkrijk.

Verzwegen verlangen

Het koppel verwijst naar de feiten die in 'Verzwegen verlangen: een geschiedenis van homoseksualiteit in België' worden weergegeven. Ook in Gent zijn homo's terechtgesteld voor sodomie. 
 
Regelmatig zijn er berichten over holebi- en transfoob geweld in Gent, in België en in het buitenland. 
 
"Amsterdam was de eerste stad in de wereld die in 1987, pal in het centrum, zo’n fysiek monument oprichtte. Deze stad maakte daarmee een duidelijk statement: holebi's en transgenders kregen een vast gedenkteken, en daarmee een prominente, permanente plek en zichtbaarheid in het publieke domein. Steeds meer partijen in de internationale LGBT-gemeenschap onderstrepen de noodzaak voor het oprichten van LGBT-monumenten. Verschillende centrumsteden als New York, Berlijn en Barcelona volgden met fysieke, blijvende LHBT-monumenten. In België bestaat momenteel een LGBT-monument in Brussel. Recent heeft Antwerpen een LGBT-lichtmonument in de kleuren van de regenboog geopend."

Fresco

Het stadsbestuur bevestigt in De Morgen dat er op 16 mei, een dag voor de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT), een grote muurschildering in regenboogkleuren zal worden ingehuldigd aan Casa Rosa in de Kammerstraat. 
 
Çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs is blij. "De muurschildering plaatst het holebihuis prominent in het Gentse stadscentrum. Het is dan wel geen fysiek monument dat slachtoffers van homo- en transfoob geweld herdenkt, maar als je kijkt naar andere steden zijn die monumenten dikwijls niet zo groot. Hier is sprake van een metershoge muurschildering, als symbool kan dat wel tellen", zegt hij in De Morgen. 

Bron: 

Eigen verslaggeving, De Morgen

Hier niet op klikken aub