Monument in Kiev wordt grootste kunstregenboog ter wereld

26/04/2017 - 11:30
Beeld: Facebook Mihail Shnayder
De Vriendschapsboog der Volkeren in regenboogkleuren
De Vriendschapsboog der Volkeren, een monument dat ter viering van de eenwording van Oekraïne en Rusland in de Sovjetunie werd opgericht, wordt ter gelegenheid van het Eurovisiesongfestival in de kleuren van de regenboogvlag gehuld.

Het monument in Kiev werd afgewerkt in 1982. De boog heeft een gigantische diameter. Het kunstwerk is zichtbaar vanop Maidan, het plein waar de protesten ontstonden tegen de regering van president Viktor Janoekovitsj in 2013 naar aanleiding van zijn weigering om het associatieverdrag tussen de Europese Unie en Oekraïne te ondertekenen.

‘Vriendschapsboog’

De Vriendschapsboog der Volkeren staat in het Khreshchaty-park, vlakbij het Europaplein in Kiev. Dat uitgerekend dit monument in regenboogkleuren wordt gezet, is niet alleen een statement voor diversiteit. Het is ook een manier om ‘grote vriend’ Rusland te schofferen.

De twee landen liggen al een tijd op ramkoers over de Krim. Oekraïne boycotte ook Rusland op het Eurovisiesongfestival door tegen de Russische zangeres Julia Samoylova een inreisverbod uit te vaardigen, waarna Rusland zich terugtrok uit deze editie van het Eurovisiesongfestival.

#CelebrateDiversity

“Hier zien jullie het begin van het kunstwerk ‘Boog van de diversiteit’”, schreef Gennadiy Kurochka op Facebook, die voor een pr-bureau werkt dat het Eurovisiesongfestival in Kiev ondersteunt. De promotor voegde er #CelebrateDiversity aan toe, de officiële slogan van het Songfestival dit jaar.

De gaypride van Kiev is enthousiast over het initiatief. De organisatoren ervan hadden reeds begin april het logo van de pride van dit jaar bekendgemaakt. Met daarin, jawel, de Vriendschapsboog der Volkeren in regenboogkleuren. Of de organisatoren van het Eurovisiesongfestival en die van Kyiv Pride dit samen bekokstoofd hebben, is niet geheel duidelijk.

Mensenrechten

Dit gay statement kan echter niet verhullen dat de mensenrechtensituatie van holebi’s en transgenders in Oekraïne slecht is.

In zijn recentste jaarlijkse rapport over de mensenrechtensituatie in verscheidene Europese landen schreef de Europese LGBT-koepel ILGA-Europe over Oekraïne: “Ngo’s en individuen ondervonden steeds meer moeilijkheden om in de Krim en het zuidelijke Donetsbekken te werken. Het recht van vrijheid van vergadering werd ondermijnd met gewelddadige aanvallen op Kyiv Pride en het verbod tegen een mars in Odessa. Extreemrechtse groepen gingen verder met aanvallen op LGBTI-activisten.”

Oekraïne zet wel schoorvoetend stappen in de goede richting onder druk van de Europese Unie. Zo werd na veel politiek gemanoeuvreer een antidiscriminatiemaatregel toegevoegd aan het arbeidsrecht om mensen te beschermen tegen discriminatie op basis van seksuele oriëntatie en genderidentiteit. De EU gebruikte de belofte om Oekraïners zonder visum naar EU-lidstaten te laten reizen als drukkingsmiddel.

Druk van Europa

Daarnaast werd in Oekraïne in augustus 2016 voor het eerst een strategisch actieplan ter bescherming van mensenrechten gepubliceerd. Het bevatte echter geen specifieke verwijzing naar holebi’s en transgenders.

Oekraïne wil lid worden van de Europese Unie. Daarvoor moet er echter nog heel wat gebeuren op het vlak van mensenrechten. Of Oekraïne ooit lid van de EU zal worden, is nog maar de vraag. Rusland ziet Oekraïne als zijn culturele bakermat en bevoorrechte handelspartner. Westerse inmenging licht zeer gevoelig en kan de relaties tussen de EU en Rusland op scherp zetten.

Eurovisiesongfestival

Het Eurovisiesonfestival vindt dit jaar plaats in Kiev met halve finales op 9 en 11 mei en de grote finale op 13 mei. De ‘mars voor gelijkheid’ van Kyiv Pride is gepland voor 18 juni.

Bron: 

Eigen verslaggeving, queer.de, Wikipedia

Hier niet op klikken aub