OPEN BRIEF | Timothy Junes - "Waarom is de pride nodig?" is niet nodig

04/05/2017 - 00:06
Straks begint het gayprideseizoen en gaan we de vraag krijgen waarom prides nodig zijn. Dat is niet nodig.

Beste journalist, beste redactie
 
Op zaterdag 20 mei trekt The Belgian Pride door hartje Brussel. De kans is groot dat u hierover zal berichten. Een typische vraag die woordvoerders en/of deelnemers aan een pride krijgen is "Waarom is de pride (nog) nodig?". Ik vraag u: waarom is die vraag nodig? 
 
Mogelijk ben ik er gevoelig voor, maar ik heb de indruk dat holebi-initiatieven meer dan anderen die vraag krijgen. U zal het zeker zo niet bedoelen, maar die vraag komt heel verwijtend over. We moeten ons haast verantwoorden waarom we als holebi's, transgenders en sympathisanten bijeenkomen. 
 
We vragen niet of Rock Werchter nodig is. Of de Antwerp 10 Miles. Maar The Belgian Pride, daar willen we wel van weten of het nodig is.

Goede redenen

Is de pride nodig? Wanneer u deze vraag zal stellen aan een deelnemer of een woordvoerder, zal u ongetwijfeld een positief antwoord krijgen. Er zijn immers heel wat goede redenen om een pride te organiseren. Of een holebifuif te houden, of een homobar te openen, of… Maar ik focus nu even op de pride.

  • Een pride vestigt de aandacht op een thema dat holebi's en transgenders nauw aan het hart ligt. Daarom heeft een pride ieder jaar een thema. Dit jaar is het 'Crossing Borders'. Ik heb al enkele berichten hierover zien passeren, waarvoor dank.
  • Maar een pride is ook een leuk samenzijn. Het is een feest. Feesten is leuk. 
  • Een pride geeft zichtbaarheid aan een minderheidsgroep die niet altijd zichtbaar is. Wie niet-blank is, is zichtbaar niet-blank. Vrouwen zijn zichtbaar vrouw, rolstoelgebruikers zitten in een rolstoel. En hoewel - uiteraard - ook niet-blanken, vrouwen en rolstoelgebruikers holebi en/of transgender kunnen zijn, zijn seksuele geaardheid en genderidentiteit niet expliciet.
  • Een pride is ook wervend. In het Engels is daar een doeltreffende term voor: a pep rally

Maar is een pride nodig? Die vraag leeft. Maar moeten we als journalist die vraag overnemen?

Is dat nu nodig?

"Nodig" is een woord dat we te pas en te onpas gebruiken. "Is dat nu nodig?" is cafépraat.
 
Er zijn weinig zaken echt nodig. Noodzaak is niet ruim. Eten, beschutting tegen weer en wind en kleren. Dat is noodzakelijk. 

Normerend

De vraag of iets nodig is, is heel erg normerend. In België houden we niet van mensen die boven het maaiveld komen. Te veel pracht en praal en ceremonie is niet aan ons besteed. Vergelijk bijvoorbeeld plechtige momenten met staatshoofden. Britten en Nederlanders halen mooie uniformen en slipjassen uit de kast. Wij houden het op een kostuum. En zelfs dan doet niet iedereen dat aan. 
 
Een topsporter scoort bij ons wanneer hij of zij in een interview zegt dat het stoofvlees van de mama toch wel zijn of haar lievelingsgerecht is. "Die doet normaal", vinden we sympathiek. Verkiest hij of zij kreeft thermidor, zal hij of zij snob bevonden worden.

Vivons heureux, vivons caché(e)s 

In België scoor je wanneer je als uitblinker gewoontjes doet. Vivons heureux, vivons caché(e)s is een belgitude bij uitstek. Wel, tijdens de pride verstoppen we ons niet. Integendeel. 
 
De pride is een protest tegen die normering, tegen dat verstoppen. Zijn we trots holebi en/of transgender te zijn? Dat is toch geen prestatie? Klopt, maar we zijn trots in de zin dat we niet beschaamd zijn en niet beroerd zijn om onze seksuele geaardheid en genderidentieit te tonen en te uiten. 
 
De pride is een dag waar dit heel expliciet gebeurt. Met veel of weinig kleren aan, met accessoires, met het gezin, met een politiek-maatschappelijke boodschap of 'gewoon' door aanwezig te zijn. 

Relevant?

Beste redacteur, beste journalist,
 
Vraag niet "Waarom is de pride nodig?", maar vraag "Waarom kom je naar de pride?" of "Waarom een pride?". Vraag misschien waarom de pride relevant is, in plaats van "nodig". Deze woorden lijken synoniemen maar zijn het niet. 
 
In de opleiding journalistiek leerde ik bovendien dat een open vraag beter is dan een ja-neevraag. "Is de pride nodig?" is een ja-neevraag. "Waarom een pride?" is een open vraag.
 
Ik kijk alvast uit naar uw reportage. 
 
Met vriendelijke groet
Timothy Junes

Bron: 

Eigen verslaggeving