COLUMN | Joris Poschet - Mensenrechten verdedigen is nooit gratis

03/05/2017 - 15:16
Beeld: Joris Poschet
Joris Poschet
IDAHOT. Het klinkt wat als een half vergeten staat op het Amerikaanse continent. Maar de International Day Against Homophobia Biphobia and Transphobia of IDAHOT krijgt intussen meer en meer weerklank en gewicht. Zo is 17 mei een katalysator geworden voor socio-politieke actie voor LGBTI-rechten.

De editie 2017 wordt echter overschaduwd door de repulsieve berichten die ons bereiken uit Tsjetsjenië. Al weken lang worden (al dan niet vermeende) homoseksuele mannen vervolgd, neergeknuppeld, opgesloten, gemarteld en vermoord. De teller van dodelijke slachtoffers staat intussen al op 50.

Gechoqueerd

Ik ben werkelijk gechoqueerd. Het aanhoudend nieuws over deze grove mensenrechtenschendingen raakt me ook persoonlijk, zoals zovelen. In ons land bestaat er een grote consensus over de houding die we in dit dossier op politiek vlak moeten aannemen. Alle partijen (behalve Vlaams Belang) vroegen in het Vlaams Parlement een onmiddellijk ingrijpen van de Russische autoriteiten om mensenlevens te sparen en mensenrechten te beschermen.

De veroordeling van de praktijken in Tsjetsjenië door de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie Federica Mogherini, federaal minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en Vlaams minister-president Geert Bourgeois waren ook een goede zaak. Ook de voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, veroordeelde in duidelijke bewoordingen de mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië. Dat was meteen een geruststelling voor iedereen die Tajani bij zijn aantreden afschilderde als een homofoob.

Nooit gratis

Maar het moet niet bij woorden blijven. Al onze vertegenwoordigers die in contact komen met Russische autoriteiten zouden bij elk contact de toestand in Tsjetsjenië moeten aankaarten. EU-diplomaten, federale ambassadeurs en consuls, Vlaamse vertegenwoordigers, Flanders Investment & Trade-agenten, academisch personeel dat samenwerkt met Russische universiteiten enzovoort.

Ook economisch zijn er mogelijkheden. Waarom zou de toestand van de mensenrechten in Rusland geen rol mogen spelen bij het evalueren van de bestaande sancties? Mensenrechten verdedigen is nooit gratis.

Onafhankelijk onderzoek

Er moet ook een open en onafhankelijk onderzoek komen vanuit de Raad van Europa. In dat orgaan mag men ook eens de tanden laten zien. Als Rusland mensenrechtenverklaringen ondertekent, mag het hier ook aan gehouden worden.

Terloops, binnen Rusland uitsluitend focussen op de toestand in Tsjetsjenië zou getuigen van enige zinsverbijstering. In heel de Russische Federatie worden homo’s vermoord omwille van hun seksuele geaardheid. En op wettelijk gebied boert de LGBTI-gemeenschap enkel achteruit…

The Belgian Pride

Binnen twee weken trekt The Belgian Pride door de straten van onze hoofdstad. CD&V zal voor de zesde keer deelnemen aan deze manifestatie. We hopen op een stevige opkomst om een duidelijk signaal te geven. Een signaal van internationale solidariteit met seksuele minderheden in andere landen. Een signaal van waakzaamheid en strijdvaardigheid om de rechten van de LGBTI-gemeenschap ook in eigen land verder te verdedigen en uit te bouwen. Laat ons samen een vuist maken tegen de vervolging en marteling van homo’s in Tsjetsjenië, Rusland en overal ter wereld, zelfs in Idaho.

Joris Poschet
Vlaams parlementslid en senator voor CD&V

Bron: 

Eigen verslaggeving