Meer hepatitis A bij Belgische homomannen

04/05/2017 - 15:19
Beeld: Timothy Junes
Logo Sensoa
Sinds begin 2017 wordt er meer hepatitis A vastgesteld bij Belgische homo- en biseksuele. Dat meldt Sensoa.

Hepatitis A, een zeer besmettelijke leverziekte, maakte al een opmars onder mannen die seks hebben met mannen (MSM) in andere Europese landen. Vaccinatie tegen hepatitis A kan voorkomen dat je ziek wordt. In de afgelopen jaren zijn er uitbraken van hepatitis A onder homoseksuele mannen in grote steden in Europa geweest. 

België

Het lijkt er nu op dat deze toename ook België heeft bereikt, waarschuwt het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa
 
Deze eerste maanden van 2017 zijn er 51 bevestigde infecties met hepatitis A gevonden onder Belgische mannen die seks hebben met mannen, terwijl dat aantal voor de hele bevolking gemiddeld op 60 à 70 gevallen per jaar ligt.

Hepatitis A door anale seks

Hepatitis A is heel erg besmettelijk. De infecties onder homomannen komen vooral doordat het virus ook via anale seks wordt overgedragen. Bijvoorbeeld door kontlikken (rimmen) of het aanraken van de anus van je sekspartner. Condooms bij veilig vrijen zijn ook aan de buitenkant mogelijk besmet met het virus en bieden dus geen bescherming tegen de ziekte.

Het virus wordt ook overgedragen via besmette handen, voorwerpen, voedsel of dranken die verontreinigd zijn met deeltjes ontlasting. Daarom is handhygiëne en gebruik van persoonlijke of wegwerphanddoeken belangrijk om overdracht naar andere mensen zoveel mogelijk te voorkomen.

Leverontsteking door hepatitis A

Bij volwassenen gaat de infectie vaak gepaard met ziekteverschijnselen. Twee tot zeven weken na de besmetting voel je je plots slecht of ervaar je griep, koorts, gebrek aan eetlust, misselijkheid en buikklachten. Na enkele dagen kunnen ook donkere urine, lichtgekleurde ontlasting, gele ogen en een gele huid optreden. Vermoeidheid en vermagering komen ook vaak voor.

In de eerste twee weken zijn de ziekteverschijnselen het hevigst, maar voornamelijk bij volwassenen is er soms een langdurige herstelperiode van maanden nodig, waarin men zich moe en lusteloos voelt. Een infectie met hepatitis A kan uitzonderlijk leiden tot overlijden. Wie een infectie met hepatitis A heeft doorgemaakt is nadien levenslang beschermd. 

Het risico op overdracht naar andere mensen is het grootst in de eerste week voor en na het optreden van de gele kleur of de koorts. Een goede naleving van de hygiënische maatregelen (handhygiëne, persoonlijke handdoeken enzovoort) is dus zeer belangrijk in deze periode.

Laat je vaccineren

Er is geen medicijn tegen hepatitis A. Daarom is preventie door vaccinatie belangrijk om te voorkomen dat je ziek wordt. We worden momenteel geconfronteerd met een uitbraaksituatie, en in die specifieke gevallen kies je best voor een vaccin dat zich specifiek op hepatitis A richt, aangezien het sneller beschermt dan een combinatievaccin met zowel hepatitis A als B.   
 
Weet je niet zeker of je al gevaccineerd bent? Wens je je te laten vaccineren? Raadpleeg je huisarts hierover.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub