Brussel dit jaar nog meer regenboog voor The Belgian Pride

05/05/2017 - 22:40
Brussel hult zich ook dit jaar in regenboogkleuren voor de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT) en The Belgian Pride. Er komen holebiverkeerslichten en een regenboogzebrapad.

Op initiatief van Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet (sp.a) hult Brussel zich in aanloop naar The Belgian Pride op zaterdag 20 mei opnieuw in de regenboogkleuren. Zo komt er een zebrapad en een MIVB-bus in regenboogkleuren, aangepaste verkeerslichten en passen verschillende instellingen en bedrijven hun gevelverlichting aan. 
 
Deze maand vinden in onze hoofdstad enkele belangrijke Europese evenementen rond seksuele oriëntatie en genderidentiteit plaats in het kader van de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie op 17 mei.

Druk weekend

Zo is er het IDAHOT Forum: met onder andere een Europese ministeriële conferentie in samenwerking met Malta, dat momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie waarneemt. Daarnaast is er ook de conferentie 'Towards a bright LGBTI+ future' van çavaria in BOZAR. Kers op de taart en afsluiter is de parade van The Belgian Pride.
 
"Reden genoeg om dit thema extra in de verf te zetten. Ons land stond in 2016 op de tweede plaats, na Malta op de Rainbow Europe Index, een Europese ranking rond LGBTQ-beleid  en -wetgeving", zegt Pascal Smet. "Een pak Europese landen scoort nog bedroevend laag. We moeten het signaal blijven geven dat er nog veel werk aan de winkel is, en dat kan op geen betere plaats dan Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie."

Regenboogstad

Sinds woensdag rijdt er een gelede bus in regenboogkleuren op de drukste buslijnen van de MIVB. Ook het muziekplatform Wunderground zal worden aangepast en via advertenties en spotjes zal de vervoersmaatschappij het thema onder de aandacht brengen. 
 
"Met de slogan 'Brussel, dat zijn wij allemaal' willen we laten zien dat de MIVB een openbare vervoersmaatschappij is die erg veel belang hecht aan diversiteit en gelijkheid: zowel in haar eigen organisatiecultuur voor haar gebruikers. Zo laten we als stad zien dat we mee strijden voor een samenleving waar niet de verschillen tussen mensen, maar wat ons verbindt belangrijk is", zegt Pascal Smet.
 
"Diversiteit vormt inderdaad een essentieel onderdeel van de MIVB. Daarom zijn wij tevreden dat we de gaypride voor het tweede opeenvolgende jaar kunnen ondersteunen, net zoals verschillende buitenlandse openbaarvervoersorganisaties dat ook doen. Deze parade staat symbool voor de diversiteit in de hoofdstad en is een echt volksfeest geworden", aldus graaf Brieuc de Meeûs d'Argenteuil, CEO van de MIVB.

Regenboogzebrapad

In samenwerking met de permanente vertegenwoordiging van Malta bij de EU en Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) wordt een extra zebrapad in regenboogkleuren aangelegd op de voetgangersstrook aan het Shumanplein. Daarnaast worden op verschillende plaatsen in Brussel de figuurtjes op enkele verkeerslichten vervangen door koppeltjes van hetzelfde geslacht. Deze zullen te zien zijn vanaf 15 mei 2017. 

Verlichting en vlaggen

De Brusselse treinstations krijgen ook een regenboogvlag. Het station Brussel-Centraal krijgt een aangepaste gevelverlichting. Al is dat nog niet helemaal bevestigd. Tot slot zullen net als vorige jaren P&V, Belfius en ING hun hoofdzetels verlichten in de regenboogkleuren en zal ook de Grote Markt haar verlichting aanpassen. ING is nieuw dit jaar en hebben een leuke visual gecreëerd. 

Postkaartje

Op initiatief van de minister ontwikkelde Visit Brussels een postkaart die laat zien dat Brussel een echte Rainbow City is. De postkaart zal tijdens de festiviteiten worden uitgedeeld, zodat bezoekers uit binnen- en buitenland deze kunnen verzenden naar vrienden, familie of hun geliefde. 

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub