Çavaria wil volledige demedicalisering Transgenderwet

10/05/2017 - 18:18
Beeld: çavaria
Ik beslis
Çavaria is tevreden dat België eindelijk stopt met de schending van de mensenrechten van transgenders en de verplichte sterilisatie afschaft. Woensdag keurde de kamercommissie Justitie het wetsontwerp goed.

Çavaria is tevreden dat transgenders die hun geslachtsregistratie ('man' of 'vrouw') bij de burgerlijke stand willen laten wijzigen, niet langer eerst een geslachtswijzigende operatie moeten ondergaan.

Zelfbeschikking

Maar de holebi- en transgenderorganisatie betreurt wel dat de procedure niet voor iedereen gedemedicaliseerd wordt. Respect voor zelfbeschikking kan van deze wet de koploper in Europa maken.
 
"We vinden het een gemiste kans dat 16- en 17-jarigen nog steeds toestemming moeten krijgen van een psychiater voor ze hun geslachtsregistratie kunnen veranderen", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. "De ouders moeten sowieso hun fiat geven, dus zien we niet in waarom een derde dan nog moet beslissen of iemand oordeelsbekwaam is." 
 
In de bespreking in de commissie Justitie van de Kamer van Volksvertegenwoordigers stonden minister Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) open om naast psychiaters ook andere artsen en psychologen over de oordeelsbekwaamheid te laten beslissen.

Genderfluïditeit

Een tweede bezorgdheid van çavaria is de miskenning van genderfluïditeit. Het huidige wetsontwerp laat toe om je geslachtsregistratie één keer aan te passen. Wie een tweede aanpassing wil, moet langs de rechtbank passeren. 
 
“Genderidentiteit is niet altijd een vaststaand feit. Er zijn mensen die zich de ene periode meer man voelen en de andere meer vrouw. Anderen voelen zich dan weer beide of geen van de twee", legt Borghs uit. "Uitgaan van zelfbeschikking wil dan ook zeggen dat je zelf moet kunnen beslissen wanneer en hoe vaak je je geslachtsregistratie wijzigt."

Plenair

Na de bespreking en stemming in de commissie Justitie gaat het wetsontwerp nu voor stemming naar de Kamer. 
 
Er is nog ruimte voor amendementen en çavaria rekent er dan ook op dat haar bezorgdheden worden meegenomen. "We hebben in dit dossier heel constructief samengewerkt met de regering en parlementairen. Het zou mooi zijn moesten ze van deze wet de koploper in Europa maken", aldus Borghs.

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub