Regenboogvlaggen in elke gemeente voor Dag Tegen Holebifobie en Transfobie?

13/05/2017 - 10:39
Çavaria en de provinciale regenbooghuizen roepen alle Vlaamse en Brusselse gemeenten op de regenboogvlag uit te hangen op 17 mei. "Voor het eerst ziet het er naar uit dat, op twee na, alle gemeenten gehoor geven aan de oproep."

Op 17 mei, de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT), worden overal ter wereld acties georganiseerd om aandacht te vragen voor discriminatie van holebi's en transgenders. Çavaria en de provinciale regenbooghuizen kiezen bewust voor een actie die de grenzen van de holebi- en transgendergemeenschap overstijgt. 

Brede steun

"We staan niet alleen", zegt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs. "Het merendeel van de Belgen schaart zich achter gelijke rechten en kansen voor holebi's en transgenders. Zeker wanneer er verschrikkelijke dingen gebeuren zoals in Tsjetsjenië is het cruciaal dat we samen opkomen voor wat we belangrijk vinden."
 
Van de 327 Vlaamse en Brusselse gemeenten hebben er al 309 bevestigd mee te doen. Alle Antwerpse stadsdistricten doen ook mee. "Een aantal gemeenten heeft hun deelname nog niet bevestigd. Aangezien ze de vorige jaren wel de regenboogvlag uithingen gaan we er vanuit dat ze gewoon nog niets lieten weten", verklaart Borghs. 
 
"Als ons vermoeden klopt doet dit jaar 99% van alle gemeenten mee. Een record." 

Kraainem en Drogenbos weigeren

Kraainem en Drogenbos weigeren opnieuw expliciet de regenboogvlag uit te hangen. 
 
Drogenbos antwoordde negatief op de oproep. "Begin maart 2017 ontvingen wij uw brief over de internationale dag tegen homo- en transfobie (IDAHOT). Deze brief werd behandeld door het college van burgemeester en schepenen op dinsdag 21 maart 2017. Net als vorig jaar beslist het gemeentebestuur van Kraainem de regenboogvlag niet buiten te hangen. De achterliggende motivatie is dat de gemeente Kraainem enkel officiële vlaggen en vlaggen die het grondgebied aanbelangen uithangt in de gemeente", schreef burgemeester Dorothée Cardon de Lichtbuer (cdH). 

Lokaal beleid

Naast de symbolische regenboogvlaggenactie geeft çavaria ook nog tips aan de gemeenten.
 
"De lokale overheid is het beleidsniveau dat het dichtst bij de mensen staat. Zij kunnen met kleine ingrepen veel doen om de levenskwaliteit en zichtbaarheid van holebi's en transgenders te verbeteren. Zo kunnen ze het nummer van de Holebifoon (0800 99 533) verspreiden via hun informatiekanalen. Ze kunnen ook het gratis holebi- en transgendertijdschrift ZiZo-Magazine verspreiden op een zichtbare plek in hun gemeentelijke of stedelijke bibliotheek. Sommige gemeenten kiezen er ook voor om de discriminatiemeldpunten bekend te maken, uitgebreide info over holebi's en transgenders in hun gemeentewebsite op te nemen of een vorming rond lokaal holebi- en transgenderbeleid te volgen bij KliQ vzw", aldus Borghs.

Van zes naar twee

Vorig jaar waren er nog zes gemeenten die weigerden de regenboogvlag uit te hangen. Wie wil checken of zijn gemeente of stad al bevestigd heeft de regenboogvlag te zullen uithangen, kan dat doen op www.cavaria.be/idahot-gemeenten.
 
"Hangt de regenboogvlag al uit in jouw gemeente of stad? Neem een foto en laat het ons weten via Facebook, Twitter of e-mail."
 
Deze actie wordt georganiseerd door çavaria, Het Roze Huis - çavaria Antwerpen, Holebihuis Vlaams-Brabant, Regenbooghuis Limburg, REBUS, Casa Rosa en RainbowHouse Brussels.

Bron: 

Eigen verslaggeving