Rode Kruis weert lesbisch meisje op sticker wegens "te moeilijk"

15/05/2017 - 11:25
De bekende jaarlijkse stickers van Rode Kruis-Vlaanderen hadden oorspronkelijk een lesbisch tintje. Een meisje viel flauw om toch maar mond-op-mondbeademing te krijgen van Fanny Kiekeboe.

Deze lesbische hint van De Kiekeboes-tekenaar Merho werd echter uit het ontwerp gehaald. Nu veinzen alleen mannen dat ze flauwvallen om wat persoonlijke aandacht van Fanny Kiekeboe te krijgen.
 
"Het gaat om een grap en we vonden dat je die grap onmiddellijk moest doorhebben. Als je een grap moet beginnen uitleggen, dan is een grap om zeep. Het is ook heel moeilijk om een lesbisch meisje te tekenen, daar staat niet op dat ze lesbisch is. Het was allemaal een beetje verwarrend. Vandaar dat we voor het klassieke man-vrouwbeeld zijn gegaan. Voor álle duidelijkheid: het Rode Kruis is pro-diversiteit", legt Ann Luyten van Rode Kruis-Vlaanderen uit in 'De ochtend' op Radio 1

Hoezo?

Tekenaar Merho zelf is niet zo blij met de wijziging. "Ik prijs me gelukkig dat ik in mijn strip wel kan doen wat ik wil. Ik ben daar helemaal vrij in", zegt hij tegen De Redactie. "Het Rode Kruis was eerst nochtans heel enthousiast, maar toen raakte de schets hogerop."
 
Merho vindt dat zijn oorspronkelijke schets past in de sfeer van zijn Kiekeboe-strips: "In een van mijn laatste albums heb ik een homohuwelijk verwerkt. Het had een leuk statement geweest voor de holebigemeenschap. Maar uiteindelijk is het véél belangrijker dat er 650.000 stickers zijn verkocht."

Drogredenering

Ook çavaria is niet onder de indruk van de redenering van Rode Kruis-Vlaanderen. "Wat een drogredenering", zegt çavaria-coördinator Yves Aerts op Facebook. "Als je 'pro-diversiteit' bent, dan los je dit soort zogenaamd moeilijke zaken in een vingerknip op. Gelukkig dat Merho daar wél in slaagt in de populairste Vlaamse familie-stripreeks."

Bron: 

De Standaard, De Redactie, eigen verslaggeving