België zakt naar vierde plaats in ILGA-Europe Rainbow Index

17/05/2017 - 09:00
Jaarlijks publiceert de Europese holebi- en transgenderorganisatie ILGA-Europe een Rainbow Index die alle Europese landen rangschikt naar hoe holebi- en transgendervriendelijk hun wetgeving is. Vorig jaar stond België op een gedeelde tweede plaats achter Malta. Dit jaar worden we voorbijgestoken door het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen.

Er zijn verschillende redenen waarom België twee plaatsen zakt. Zo ligt het wetsontwerp voor de Transwet klaar in het parlement ter stemming. Het nieuwe wetsontwerp telt nog niet mee in de rangschikking aangezien het nog niet van kracht is. Bovendien gaat het wetsvoorstel tot Transwet niet uit van het principe van zelfbeschikking. Andere landen, zoals Noorwegen, passen dat principe wel toe in hun wetgeving.

Nood actieplan tegen holebifobie en transfobie

Momenteel is er evenmin een interfederaal actieplan tegen holebifobie en transfobie. Het vorige plan onderving een gebrek aan regelgeving om gelijke kansen te waarborgen en discriminatie te voorkomen op het vlak van genderidentiteit en intersekse.

Sommige Europese landen verankerden hun antidiscriminatiewetgeving in de grondwet, België nog niet. Malta versterkte haar leiderspositie in de Rainbow Index nog door bekeringstherapieën voor holebi’s en transgenders bij wet te verbieden.

Scores

Leider Malta wordt in de Rainbow Index gevolgd door Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Nederland behaalt dit jaar een tiende plaats en behoudt daarmee dezelfde plek als vorig jaar.

Minder goed gaat het in Armenië, Rusland en Azerbeidzjan, die respectievelijk de zevenenveertigste, achtenveertigste en laatste plaats bekleden in de ranking.

Bron: 

Eigen verslaggeving, ILGA-EuropeHier niet op klikken aub