Raad van Europa: "holebifobie en transfobie ergste vorm van populisme"

18/05/2017 - 01:08
Beeld: Wikimedia Commons
Raad van Europa
De Raad van Europa waarschuwt voor holebifobie en transfobie. "Discriminatie van en geweld tegen holebi's, transgenders en intersekse personen zijn de ergste vorm van populisme", zegt secretaris-generaal Thorbjørn Jagland.

"Homofobe en transfobe haat deint uit op het internet en in het openbaar. Aanvallen tegen lesbiennes, homo's, biseksuelen, transeksuelen en intersekse personen zijn wijdverspreid", verklaarde de secretaris-generaal van de Raad van Europa, de Noor Thorbjørn Jagland. 17 mei was de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Trasfobie (IDAHOT). 
 
"In Frankrijk rapporteerde een ngo een toename met 20% van homofobe haatspraak en homofoob geweld. Er zijn alarmerende rapporten van holebifoob en transfoob geweld elders in Europa."

Tsjetsjenië

Thorbjørn Jagland is verontrust door de vervolging van homo's in Tsjetsjenië, een deelrepubliek van Rusland. De Russische Federatie is lid van de Raad van Europa. "Discriminatie van en geweld tegen holebi's, transgenders en intersekse personen zijn de ergste vorm van populisme."
 
"Minderheden gebruiken als zondebok is helaas een groeiende trend. Dat is gevaarlijk voor de democratie en overheden moeten alles doen om dit te stoppen", zei Jagland. 

Rule of law

"Samenlevingen gestoeld op mensenrechten, democratie en de rule of law hebben nood aan sterke antidiscriminatiewetten die degelijk worden toegepast en aan maatregels die minderheden integreren en beschermen. We moeten ook iets doen tegen onverantwoorde politieke uitspraken die tot haat en vooroordelen leiden."
 
"LGBTI-mensen hebben onder het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens dezelfde rechten als anderen. We kunnen geweld en discriminatie tegen hen niet tolereren."

Bron: 

Eigen verslaggeving

Hier niet op klikken aub