Çavaria blikt vooruit naar holebi, transgender en interseksinclusieve toekomst

18/05/2017 - 11:42
Beeld: Mark Cuvelier
Workshop tijdens toekomstcongres
Op de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie en kort voor The Belgian Pride heeft de Vlaamse koepel van holebi's en transgenders çavaria een 'toekomstcongres' gehouden in de Bozar in Brussel. 250 activisten, vrijwilligers, stakeholders en politici debatteerden over een holebi-, transgender- en interseksinclusieve toekomst.

'Towards A Bright LGBT+ Future. Utopia Is Within Reach', proclameerde çavaria tijdens dit toekomstcongres in het Paleis voor Schone Kunsten Bozar in Brussel. Zo'n 250 holebi's, transgenders, intersekse personen, activisten, stakeholders, politici, beleidsmakers en sympathisanten uit binnen- en buitenland debatteerden over enkele prangende thema's voor een roze toekomst. 
 
Er waren ook enkele politici aanwezig, waaronder Piet De Bruyn (N-VA), Bruno De Lille (Groen) en Sam Van de Putte (sp.a).

Engagementsverklaring

Eerst waren er introducerende toespraken van çavaria-bestuurders Ellen Sleeuwaert en Bart Eeckhout, Bozar-directeur Paul Dujardin, de Turkse transgenderjournaliste Michelle Demishevich, de Britse queer-trans-feminist Sahah Choudry en toespraken van Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) en federaal staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA).
 
De staatssecretarissen ondertekenden als eerste een engagementsverklaring om over tien jaar een holebi, transgender en interseksinclusievere maatschappij te hebben. Dit engagement kan je ook zelf tekenen.

Workshops

Na de plenaire zitting was er ruimte voor meer intereactie tijdens de werkwinkels:

  • geweld en discriminatie;
  • 'anders normaal, over mentaal welbevinden';
  • opkomen voor interseksrechten;
  • ontwikkelingssamenwerking en LGBTI+;
  • 'Door het glazen plafond, op weg naar de regenboog';
  • 'Welke roze hoeksteen?' over regenbooggezinnen;
  • asiel en migratie;
  • LGBTI+ zijn op het werk.

Nadien volgde er een samenvatting, een receptie en de opening van de tentoonstelling 'Hoekstenen' over de geschiedenis van de holebi- en transgendergemeenschap naar aanleiding van 40 jaar çavaria. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) en çavaria-coördinator Yves Aerts openden deze tentoonstelling.

Bron: 

Eigen verslaggeving