PVDA pleit voor humaan asielbeleid en aandacht voor LGBT-vluchtelingen

18/05/2017 - 11:57
Beeld: PVDA
Leden van PVDA hangen de regenboogvlag op aan partijhoofdkwartier
The Belgian Pride staat dit jaar in het teken van solidariteit met holebi- en transgendervluchtelingen en een degelijk asielbeleid in België: Crossing Borders. PVDA sluit zich aan bij dit thema. De partij pleit voor een humaan asielbeleid met aandacht voor holebi’s en transgenders op de vlucht. Ze komt met haar eigen eisenpakket.

De PVDA hing in haar hoofdkwartieren van Antwerpen, Brussel en Luik de regenboogvlag uit naar aanleiding van de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Met die actie wil de partij haar boodschap van solidariteit en verbondenheid met de LGBT+-gemeenschap extra in de verf zetten. Tegelijk lanceert Mix, de PVDA-werkgroep rond seksuele oriëntatie en genderidentiteit, haar eisenpakket rond LGBT+-vluchtelingen. Hierin vragen ze aandacht voor de rechten van iedereen die op de vlucht is.

Asielprocedure problematisch

“De recente berichten over homovervolgingen in Tsjetsjenië maken dit thema jammer genoeg brandend actueel. We pleiten voor een menselijke benadering van de asielprocedure die niet uitsluitend gebaseerd is op westerse stereotypen”, zegt Mie Branders PVDA-gemeenteraadslid in Antwerpen. “Vele LGBT+-personen ervaren de wijze waarop de asielprocedure verloopt als problematisch. Zo zijn interviewers vaak niet bekend met het LGBT+-thema, is er een gebrek aan opgeleide tolken, hebben zij vaak nog trauma’s te verwerken en moeten ze tegelijk bewijzen voor hun geaardheid aanvoeren.”

De PVDA pleit voor een menselijk asielbeleid, met aandacht voor LGBT+. De asielcentra in België zijn onvoldoende ingericht om uitsluiting en geweld tegen LGBT+-vluchtelingen te voorkomen. Het is dan ook nodig dat begeleiders in deze centra opgeleid worden rond LGBT+-thema’s. “Maar ook dan moeten we af van de veel te grote centra die honderden vluchtelingen opvangen. We moeten gaan voor een kleinschalige opvang op mensenmaat. Dit is immers goed voor alle vluchtelingen en biedt ruimte aan specifieke aandacht voor diversiteit”, vervolgt Branders.

De partij laat zich lovend uit over het proefproject van çavaria en Fedasil, waarbij professionele medewerkers in de opvangcentra voor asielzoekers worden opgeleid tot referentiepersonen inzake holebi- en transgenderasielzoekers.

Eisenpakket

In haar eisenpakket stelt de partij ook de samenwerking met homofobe en transfobie beleidsvoerders in het buitenland aan de kaak. De deal die de Europese Unie met Turkije sloot over vluchtelingen moet het daarbij ontgelden. "Turkije is geen veilig land voor LGBT+-personen: stop de deal met Recep Tayyip Erdoğan! Hier zien we duidelijk de hypocrisie van Europa dat niet aarzelt om deals te sluiten die indruisen tegen het internationaal recht", staat er in het PVDA-eisenpakket. "Iedereen heeft het recht om asiel aan te vragen waar hij of zij wil. Vervolging omwille van seksuele geaardheid is in de hele EU een erkende reden om het statuut van vluchteling te krijgen. Nochtans stuurt Europa vluchtelingen, zonder onderscheid te maken, terug naar Turkije."

Het regenboognetwerk van PVDA moedigt aan om samen te werken met LGBT-activisten in het buitenland en niet zomaar acties op te starten over buitenlandse thema's zonder hen daarin te betrekken. "De brutaliteit waarmee LGBT+-personen worden geconfronteerd in Tsjetsjenië is choquerend, maar toont ook de kwetsbaarheid van de LGBT+-gemeenschap aan. Tsjetsjenië is hierin jammer genoeg geen uitzondering. In een land als Saoedi-Arabië, een van de favoriete handelspartners van België, staat op homoseksualiteit de doodstraf. Wanneer internationaal de rechten van LGBT+-mensen worden geschonden, is het van cruciaal belang dat we samenwerken met zij die hiermee geconfronteerd worden. Als we handelen zonder overleg en zonder informatie van lokale activisten en hun advies voor een duurzame oplossing, lopen we het risico om een kwetsbare groep nog verder in gevaar te brengen. Interventie vanuit ons perspectief kan een averechts effect hebben."

Deelname The Belgian Pride

Zaterdag trekt de parade van The Belgian Pride door Brussel. De PVDA stapt mee in de optocht. Met de slogan 'We take PRIDE in Solidarity' wil de partij haar solidariteit tonen met mensen op de vlucht.

Bron: 

Eigen verslaggeving