Alle partijen in Malta willen homohuwelijk

18/05/2017 - 13:57
Malta prijkt bovenaan de Rainbow Index van ILGA-Europe en zal allicht deze koppositie verstevigen. Alle partijen willen er het huwelijk openstellen voor holebikoppels.

Binnen twee weken zijn er verkiezingen in Malta. Silvan Agius, kabinetsmedewerker van minister voor Burgervrijheden Helena Dalli (Labour) en voormalig medewerker van ILGA-Europe, voorspelt een snelle openstelling van het huwelijk voor holebikoppels. "Alle partijen willen het homohuwelijk. It's a done deal."
 
Eveneens een "done deal" is het mogelijk maken van hormoonbehandeling voor transgenders. Hierover is er een consensus in de Maltese politiek.

Dezelfde taal praten

Malta heeft of had een imago van heel paaps te zijn. De Rooms-Katholieke Kerk heeft er bijzonder veel invloed. Het irriteert Agius dat Malta in dat hokje geduwd wordt. "Gaan we Denemarken fietsgeobsedeerd noemen?"
 
De kunst om - op kort tijd - zoveel ethische hervormingen door te voeren, is de taal spreken, zegt Agius. "Minister Dalli spreekt met de bisschoppen hun taal. Ze vraagt hen 'Als God de mens geschapen heeft naar zijn beeld, waarom staan sommigen dichter bij God dan anderen?' Zo zegt ze dat ook holebi's en transgenders door God geschapen zijn."
 
Die zachte, begripvolle aanpak loont, stelt Agius.

Bron: 

Eigen verslaggeving