Politie Sint-Petersburg komt onverwacht LGBT-activisten beschermen

19/05/2017 - 00:18
Beeld: Russische groep 'Coming-Out'
Opgelaten ballonen tijdens actie in Sint-Petersburg
In Sint-Petersburg is de politie onverwacht opgedoken tijdens een niet-toegestane demonstratie van LGBT-activisten tijdens de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie. Niet om hen te arresteren, maar om hen te beschermen tegen tegendemonstranten.

In 2016 was het niet mogelijk om te demonstreren in Sint-Petersburg voor holebi- en transgenderrechten. De administratie van de stad verbood toen een demonstratie. Toen de lokale LGBT-beweging die weigering aanvocht bij de rechter, stelde het gerecht dat er geen sprake was van een verbod. De rechter oordeelde dat de vrijheid van vergadering niet geschonden werd.

Kat-en-muisspel

Dit jaar speelden LGBT-activisten een kat-en-muisspel met de autoriteiten. Ze vroegen een vergunning om te betogen aan bij de administratie, die opnieuw geweigerd werd. Ze vochten die beslissing aan bij het gerecht, dat opnieuw oordeelde dat er geen sprake was van een verbod. Vervolgens zonden de mensenrechtenactivisten de beslissing van het gerecht naar de politie. Ze belden de ombudsman van Sint-Petersburg met de vraag om naar de politie te bellen. Het spel van telefoneren en faxen duurde twee weken, tot de Internationale Dagen Tegen Holebifobie en Transfobie, de dag van de demonstratie.

Meer dan 300 holebi’s, transgenders en sympathisanten kwamen naar het Marsveld in Sint-Petersburg. Ze hadden van de autoriteiten te horen gekregen dat er een ‘cultureel en sportief massaevenement’ zou plaatsvinden waardoor de demonstratie er niet kon plaatsvinden, maar veel was er van dat zogezegde evenement niet te merken.

Politiebescherming

De politie daagde ook op. Hoewel de LGBT-activisten geen vergunning hadden van de manifestatie, kwamen de agenten niet om de manifestatie stil te leggen, wel om de activisten te beschermen. Zo verhinderden de politieagenten sabotage door twee tegendemonstranten die luide muziek wilden spelen en nationalistische liederen zongen tijdens de speeches van de LGBT-activisten.

Igor Kochetkov van het Russisch LGBT-Netwerk, Johnny Dzhibladze van de LGBT-vereniging Coming-Out, Alexey Sergeev van de Alliantie van Hetero’s en LGBT’s voor Gelijkheid en Yelena Kostyuchenko van Novaja Gazeta,de onafhankelijke Russische krant die de klopjacht op homo’s in Tsjetsjenië aan het licht bracht, namen het woord. Ze spraken over het recht op leven en hoe een hele groep het zwijgen opleggen kan leiden tot marteling en moord. Ook het belang van individuen uit kwetsbare gemeenschappen empoweren kwam aan bod.

De volhouder wint

Yosef Kristian, de coördinator van de manifestatie is tevreden, maar houdt een slag om de arm. “Het is moeilijk om conclusies te trekken uit deze context, wanneer er zoveel afhangt van politieke wil van zij die het voor het zeggen hebben. Maar een ding is vandaag zeker: we zullen koppig blijven doen wat we doen, ondanks tegenslagen. Onze strategie is ‘de volhouder wint’ en vandaag plukken we daar de eerste vruchten van.”

De manifestatie op het Marsveld was de eerste publieke LGBT-manifestatie in Sint-Petersburg sinds het voorjaar van 2016, toen de vrijheid van vergadering zienderogen verslechterde in Rusland.

Bron: 

Eigen verslaggeving