Tropisch Instituut en Sensoa verwelkomen terugbetaling preventieve aidsremmers

19/05/2017 - 15:28
Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) en Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa zijn tevreden dat vanaf 1 juni PrEP-middel Truvada wordt terugbetaald.

De beslissing van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is onder meer gebaseerd op een brede consultatie met de aidsreferentiecentra en een nog lopende haalbaarheidsstudie BePrEPared die gecoördineerd wordt door het Instituut voor Tropische Geneeskunde. Het Instituut is één van de elf erkende aidsreferentiecentra in België.

Aanvullend preventiemiddel

Het ITG ziet PrEP als een belangrijk aanvullend preventiemiddel om de hiv-epidemie terug te dringen in België. Preventieve aidsremmers bieden hiv-negatieve personen bescherming tegen hiv-infectie. Het is bedoeld om mensen met een verhoogd risico op onveilig seksueel contact, met partners van wie de status hiv-positief of onbekend is, beter te beschermen. 

Condoom blijft belangrijk

Het gebruik van condooms blijft belangrijk, omdat PrEP geen bescherming biedt tegen andere soa's. In België komt hiv het meest voor bij homomannen, maar ook andere groepen met een verhoogd hiv-risico zullen toegang krijgen tot deze nieuwe preventie.
 
De terugbetaling van PrEP in België zal stapsgewijs geïntroduceerd worden. De preventieve medicatie zal enkel voorgeschreven worden door aidsreferentiecentra, waar de nodige expertise beschikbaar is en de opvolging gegarandeerd kan worden.

Sensoa

"Er is inmiddels ruim voldoende bewijs uit internationaal en Belgisch onderzoek dat PrEP, het toedienen van hiv-medicatie aan hiv-negatieve personen, een effectieve aanvulling is voor de preventie van hiv", reageert Sensoa.
 
 
Frankrijk, Noorwegen en recent Schotland kozen al voor een terugbetaling van PrEP, nu volgt ook België in de Europese kopgroep. "PrEP is geen alternatief voor condoomgebruik bij homomannen, maar kan een wezenlijk verschil maken voor mannen die problemen ondervinden bij consistent condoomgebruik."

Hoe werkt PrEP?

PrEP is een preventieve behandeling voor mensen die geen hiv hebben. De medicatie voorkomt, bij inname volgens de richtlijnen van de arts, de overdracht van hiv. Wanneer het virus het lichaam binnendringt, heeft het bepaalde lichaamscellen nodig om zich te vermenigvuldigen. PrEP voorkomt dat het virus die lichaamscellen kan binnendringen.
 
PrEP is een pil die momenteel verkocht wordt onder de merknaam Truvada. Op termijn zullen ook andere merken PrEP op de markt brengen. PrEP kan op twee manieren ingenomen worden: dagelijks, of voor en na seks (volgens een strikt regime).

Hiv bij homomannen

België kent een geconcentreerde hiv-epidemie, waarbij nieuwe infecties vooral worden vastgesteld onder mannen die seks hebben met mannen en Sub-Saharaanse migranten. Jaarlijks vernemen ongeveer 500 Belgische homomannen dat ze hiv hebben.  
 
Buitenlandse ervaringen leren dat PrEP vooral bij deze groep een verschil kan maken. Recente sterke dalingen in nieuwe diagnoses van hiv bij homomannen in San Francisco en Londen worden in verband gebracht met zowel de vroege behandeling van mensen met hiv, waardoor ze niet langer besmettelijk zijn, als met de introductie van PrEP.

Terugbetaling PrEP geregeld

Sensoa is blij dat minister De Block de preventie van hiv versterkt met de terugbetaling van PrEP, nadat zij eerder ook al een vroegere start van behandeling van mensen met hiv mogelijk maakte.
 
"Toch zijn we ook bekommerd om een goede implementatie van deze nieuwe werkwijze in het werkveld, dat slechts weinig tijd krijgt om zich hierop voor te bereiden. Sensoa rekent op een goede wetenschappelijke begeleiding van de implementatie van PrEP."

Bron: 

Eigen verslaggevingHier niet op klikken aub